Polisrazzia kopplad till skidskytteordförande

avTT

SPORTBLADET

Sent på tisdagen genomfördes en polisrazzia på Internationella skidskytteförbundet IBU:s kansli i Salzburg.

Antidopningsbyrån Wada meddelar nu att de också genomfört en razzia i Norge.

– De allra flesta ute på världscupen känner att IBU har problem och måste agera, men tyvärr är det locket på, säger dubble OS-medaljören Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

Razzian som gjordes mot IBU, där norrmannen Anders Besseberg är ordförande sedan 1992, ska enligt internationella antidopningsbyrån Wada ha med en dopningsutredning att göra. IBU uppger att razzian har kopplingar till en utredning som fokuserar på Besseberg och generalsekreteraren Nicole Resch.

"IBU:s styrelse tar frågan på största allvar", skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Har träffat visselblåsare

Enligt norska tv- och radiobolaget NRK, som var först att rapportera om razzian, har Resch blivit förhörd i ärendet. Generalsekreteraren ska enligt IBU ha begärt att vara tjänstledig på grund av den pågående polisutredningen.

NRK:s kom senare med uppgifter om att en polisrazzia i Norge med kopplingar till ärendet också har gjorts, vilket bekräftas av Wada. NRK har dessutom träffat den ryska visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov på okänd ort i USA. Han hävdar att IBU har varit inblandat i manipulation av ryska skidskyttars blodpass inför OS i Sotji 2014.

– I skidskytte blev systemet med blodpass manipulerat och saboterat. Det är en sammansvärjning som går långt tillbaka, säger Rodtjenkov.

"Allvarlig situation"

Svenska skidskytteförbundets ordförande Olle Dahlin, tillika vice ordförande i IBU, är förberedd på att resa till Österrike.

– Jag har börjat packa mina väskor och är redo att åka ner till Salzburg och ta del av vad som förevarit. Det är helt klart en allvarlig situation, säger han till Radiosporten.

Sebastian Samuelsson, som tog OS-guld i stafett och silver i jaktstart i Pyeongchang, bojkottade världscupavslutningen i ryska Tiumen och hänvisade till landets undermåliga antidopningsorganisation.

– Mitt förtroende för förbundet var skadat redan innan och det blev så klart ännu värre nu, säger han till SVT Sport.

1 av 2 | Foto: Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
Anders Besseberg
Så många svenskar har dopat sig 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte