Ericsson riskerar 50:e nollan i Bahrain

Blir sanden och vinden ett problem?

Foto: Hassan Ammar / TT / NTB Scanpix
Sand, bara sand i Bahrain
SPORTBLADET

Glöm hettan. Det är sanden och vinden som kan ställa till de stora problemen för F1 i helgen.
– Vi måste hålla ett öga på det, säger Marcus Ericsson.

Om han inte tar sig in bland de tio bästa på söndag är det 50:e loppet i rad som han blir utan poäng. Ett till och han hamnar på den mindre smickrande listan med de fem förarna som kört flest lopp utan att ta poäng. Femma där är Luca Badoer som kört 51 lopp i rad för Scuderia Italia, Minardi, Forti och Ferrari utan att ta någon poäng. Toppar listan gör finländaren Heikki Kovalainen som vann ett lopp med McLaren 2008, men sedan körde 62 lopp utan att ta en poäng.
– Det finns många omkörningsmöjligheter i Bahrain och jag ser fram emot det, säger Ericsson.

– Vi såg vår potential i Australien och det känns positivt inför årets andra lopp.

Sanden och vinden ett problem

Helgens deltävling avgörs i öknen. Förutom att värmen och framförallt skillnaden i temperaturer ställer till stora problem för så väl bilar som förare är även sanden och vinden viktiga faktorer att ta hänsyn till.

– Det kan blåsa rätt mycket på banan och vi måste hålla ett öga på det och på sanden som kan blåsa in över banan. Den är ofta rätt smutsig under de första passen, men fästet blir ofta bättre allt eftersom helgen lider, säger Marcus Ericsson.
Helgens kval och deltävling avgörs under kvällstid, det betyder att stora skillnader i temperaturen mellan träningspass ett och tre som avgörs under dagen och träningspass två, kval och race som avgörs när solen har gått ner.
– Det gör den här helgen extra spännande, säger Max Verstappen.
– Vi har bara ett pass, den andra träningen, på oss att förstå hur bilen beter sig i de förhållanden vi har under kval och race.

ARTIKELN HANDLAR OM