Det här står i förbundets dokument om tränaren

Upprättades 2015 av Gymnastikförbundet

avKristoffer Bergström

Foto: BILDBYRÅN

Dokumentet om tränaren

Upprättat: 2015

Antal vittnesmål: 15–20 gymnaster, ledare, föräldrar och tränare.

Syfte: Att för internt bruk fastställa om tränaren var lämplig för kommande uppdrag. Kunde också komma att användas när andra internationella förbund skulle kontaktas om tränaren.

Innehåll: Samtliga händelser ska ha inträffat fram till att tränaren tvingades bort från sin klubb i september 2013. Förbundet lämnar inte ut det mångsidiga dokumentet i sin helhet, men läser utvalda delar för att belysa allvaret i anklagelserna.

Tränaren har genom sitt ledarskap bland ställt gymnaster och grupper mot varandra. Detta har lett till att gymnaster har tränat och tävlat skadade. En person upplevdes sig tvingad att tävla med en allvarlig ryggskada, en kotkompression, som gjorde att hon senare fick en jättestor rehabproblematik.

Sjukgymnasten och gymnasten avrådde från träning men mötte inget engagemang från tränaren. Än i dag har personen ryggsmärtor och kan inte springa. En annan gymnast uttrycker att många andra drabbades av ryggskador. De uttrycker att aktiva led av smärtor, vilket var uppenbart, men att tränaren ändå lät dem fortsätta träna och tävla.

Gymnaster har sagt att han manipulerade dem så att de favoriserade ställdes mot de ignorerade. Han är också svartsjuk. Så fort tjejer närmar sig killar sanktionerar han dem och säger att han känner sig utanför, att deras beteende inte är okej.

Återkommande i vittnesmålen var hur han ska ha skickat olämpliga sms till barn och tonåringar. De upplever en systematik, att han uppvaktar tjejer från 13 års ålder med sms. Det nämns fem-sex namn på gymnaster han haft nära – och i ett par fall berättar de om sexuella – relationer med. Förbundet kan inte avgöra om de var minderåriga vid tillfället eller inte.

Under ett läger 2009 berättar han för en ung gymnast att han har känslor för henne som han inte vill ha.

ARTIKELN HANDLAR OM