För svagt, Klüft

SPORTBLADET

Bara 6,52 i OS-genrepet: ”Jag hade inte sista växeln”

Foto: SM-GULD Carolina Klüft vann SM-guld i Västerås i går. Men 6,52 i genrepet inför OS imponerar inte.Klüft och tränaren Agne Bergvall.

VÄSTERÅS. Carolina Klüft sätter sig på planet till Peking i kväll med 6‚52 från sista längdtävlingen före OS.

Det räckte till SM-guld i Västerås. I OS räcker det inte ens till en finalplats.

– Men jag har höga förväntningar på mig själv. Målet är att ta mig till final och väl där kan allt hända, säger Carro.

Foto: Klüft och tränaren Agne Bergvall.

Hon rycker mest på axlarna åt sina 6,52 i SM och menar att hon aldrig orkade tända till riktigt.

– Huvudet var redan på väg mot OS. Väskorna står packade på hotellet och jag sätter mig på planet lördag kväll (läs: i kväll). Jag vet att man inte ska tänka så, men den här gången var jag redan någon annanstans. Jag hade aldrig den där sista växeln, säger Carro.

Men när hon åker till Peking lämnar hon ett tvivlande hemland bakom sig. En omröstning på sportbladet.se visade att en överväldigande majoritet av läsarna fortfarande tycker att hon gjort fel som skippar sjukampen och ett nästan givet guld i OS.

Ingen panikångest

Men Carro backar inte en millimeter.

– Nej, men det känns som jag alltid måste inta en sorts försvarsposition och förklara mig hela tiden. Att många inte förstår varför jag var tvungen att göra det här valet. Men för mig känns det helt rätt att satsa på längd. Nu åker jag till OS nöjd och glad över en ny utmaning, i stället för att känna någon panikångest.

Är du nöjd med vad du gjort i längd i sommar?

– Det är klart att jag hoppats att jag kunnat hoppa längre i fler tävlingar. Men jag har haft flera övertrampshopp som varit uppåt sju meter, så jag vet att det finns där. Och jag vet att formen kommer att bli snäppet bättre i OS. Där litar jag till hundra procent på Agne (tränaren Bergvall).

– Nu gäller det bara att gå in och köra och jag vet att det blir ett mentalt lyft bara att komma till värmen på förlägret i Japan och sedan kliva in i OS-byn. Det har jag varit med om förut. Men samtidigt måste jag acceptera att det här är en övergångsperiod. Det är första säsongen jag satsar enbart på längd och tresteg.

Vad ska du göra i OS för att du själv ska åka hem och känna dig nöjd?

– Det lär ni märka när ni ser mig efter tävlingen.

Positivt: slipper favoritskap

Agne Bergvall står en bit därifrån och verkar lika lugn som vanligt. Han har alltid stöttat Carro i hennes beslut och hennes 6,52 tycker han inte speglar vad hon kan.

– Det positiva är att många inte kommer ha henne som favorit. Och hon hade ett övertramp i första som var riktigt långt, säger Bergvall.

Dessutom menar han att Carro alltid lyfter sig i mästerskapen.

– Det var inte många som trodde på henne i längdhopp inför inne-VM i Budapest 2004. Då hoppade hon 6,61 i sista tävlingen före inne-VM. Det blev 6,92 och ett VM-brons i finalen.

Inte för att vara petig, men Agne missade med en centimeter i den där sista tävlingen före inne-VM 2004.

Carro hoppade 6,62.

Men plus 30 centimeter den gången, måste nästan vara en halv meter plus på SM-resultatet i OS i Peking.

Så tufft är det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott