Sista hoppet: Kessiakoff

SPORTBLADET

PEKING. Han bär en nations guldförhoppningar på sina axlar.

Nu gäller det att knän och cykel håller och att det inte börjar att regna.

I så fall kan Fredrik Kessiakoff bli Sveriges enda OS-guldmedaljör i Peking.

Foto: Sista hoppet Sveriges OS-framgångar har varit mycket begränsade i år. Nu står guldhoppet till mountainbikecyklisten Fredrik Kessiakoff.

De svenska OS-motgångarna har kommit på rad. Undantaget har varit cykel. Efter två överraskande silvermedaljer är det dags för den som inför OS hade störst förväntningar på sig av de svenska cyklisterna.

I högen mer eller mindre okända svenska OS-hopp har mountainbikecyklisten Fredrik Kessiakoff nämnts tillsammans med skytten Håkan Dahlby, Lisa Nordén (triathlon) och några till. De andra har sedan misslyckats. Frågan är varför han ska bli undantaget?

Särskilt som de riktigt stora segrarna saknats i år.

– Jag hade helst haft med ett par världscupssegrar, en EM- eller VM-vinst till OS. Men det har jag från tidigare år och jag vet vad jag har för kapacitet med tanke på mina tidigare resultat, säger han.

Kessiakoff, boende i Italien, var som ung med om en trafikolycka där han blev påkörd av en bilist. Sedan dess har han problem med ett knä och det är där regnet kommer in i bilden.

Vill ha torrt

I bästa fall är banan torr och deltagarna kan cykla hela banan. Kommer regnet tvingas man i stället att bära cykeln under vissa partier och då får Kessiakoff stora problem på grund av sina knän.

– Jag vill helst ha torrt. Ska jag leverera 100 procent ska det vara torrt. Hade vi tävlat i dag hade man fått springa 30 procent av banan och jag tycker inte alls om att löpa, sade han på torsdagen, samtidigt som regnmolnen hängde tunga över Peking.

För fyra år sedan slutade han tolva i OS i Aten. Han hymlar inte om att han siktar betydligt högre nu.

– Realistiskt sett ska jag kunna ta medalj. Jag kör inte för guldet, det känns inte realistiskt att säga, men jag har medaljkapacitet och jag är inte nöjd med en fjärdeplats.

Hyllar Larsson

För en vecka sedan såg han hur livet kan förändras genom en OS-medalj. Det var bara att se vad som hände hans bästa kompis Gustav Larsson. De båda tränar ihop och Larssons silver i landsvägsloppet både gladde och motiverade.

– Det var helt otroligt. Jag vet att han är grym på tempo men att han skulle ta medalj och silver...det är helt otroligt och inspirerande. Jag känner att jag vill ta del av framgången för det är en sådan belöning för så många års slit.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS