Guldhoppet Karonen sjuk

SPORTBLADET

Roddstjärnan dras med feber och förkylning

Lassi Karonen, svenskt medaljhopp i OS-roddens singelsculler, har drabbats av förkylning och feber.

Ännu är det oklart hur Karonen kommer att påverkas under lördagens final.

Foto: En perfekt roddkropp.

– Om han hade tävlat i dag hade han haft nedsatt prestationsförmåga, och samma sak om han hade tävlat i går, säger Per ”Pliggen” Andersson, Karonens tränare, till TT på fredagsförmiddagen lokal tid i Peking.

Karonen har sett mycket bra ut i försöksheat, kvartsfinal och i onsdagens semifinal. Han har själv talat om att han är i sitt livs form.

I kvartsfinalen var han mycket knappt slagen av trefaldige världsmästaren Mahe Drysdale från Nya Zeeland. I semifinalomgången vann han sitt heat före norrmannen Olaf Tufte, den regerande OS-mästaren.

”Åt rätt håll”

Men på onsdagskvällen började 32-årige Karonen från Djura i Dalarna, tävlande för Brudpiga RK, känna sig hängig.

Och på torsdagen kom febern.

– Men nu i dag är han feberfri. Vi har tagit blodprover och mätt pulsen, och det enda positiva är att det ser ut att gå åt rätt håll, säger Anderssson.

Han säger att läkarna aldrig tog den exakta temperaturen på Karonen, utan konstaterade bara klinisk feber.

Oklar effekt

TT: Kan det vara så att det här inte kommer att påverka honom negativt på lördag?

– Ja, det kan vara så att det inte sprider sig i kroppen. Nu har han det i form av snuva. Det sitter i gommen och näsan på honom. Det är ju mycket värre för prestationsförmågan när man får en central spridning, svarar Andersson.

Karonen har bara elitsatsat rejält i fem år, lite av en unikt kort tid för att nå en OS-final. Före OS har Karonen i år en tredjeplats i en världscuptävling. I fjol var han sexa i VM i München.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS