NÄR GULDET BLEV TILL FARMARLAG

Publicerad:
Uppdaterad:

Berglund – en av de som lyckades: Var aldrig orolig

Foto: Montage

Tretton spelare lämnade Sverige för Nordamerika och drömmen om NHL.

Bara fyra av dem klarade den sista gallringen.

– Jag var aldrig orolig, jag visste att klubben trodde på mig, säger centern Patrik Berglund.

Den förre Västeråscentern var St Louis Blues förstaval i draften för två år sedan. Efter ett misslyckat försök att slå sig in i laget redan förra säsongen har 21-årige Berglund fått stort förtroende av coachen Andy Murray så här långt.

I säsongsinledningen placerades förra säsongens JVM-kapten tillsammans med St Louis stjärnforward Paul Kariya. Berglund inledde med tre poäng på lika många matcher.

– Klart det kändes bra. Kariya är en otroligt skicklig spelare. Vi sitter bredvid varandra i omklädningsrummet, och han kommer med goda råd hela tiden, säger Berglund.

Men i de senaste matcherna har Andy Murray valt att sära på Kariya och den svenske rookien.

– Vi spelade 0–4 och gjorde en dålig match mot Los Angeles Kings. Då valde coachen att sätta ihop två rutinerade formationer i stället.

”Fortare än jag är van vid”

I lördagens segermatch mot Florida Panthers fick Berglund spela i en ren ungdomskedja med T. J. Oshie, 21, och David Perron, 20.

– Tycker det fungerade perfekt. Vi är tre unga killar och har massor av energi ute på isen, säger han.

Vad har varit svårast med att komma in i spelet?

– Att det är väldigt mycket start och stopp här, och att allt går mycket fortare än vad jag var van vid från allsvenskan. Hemma i Sverige kunde man båga och ta större svängar, det funkar inte här.

Var du någon gång orolig över att bli skickad till farmarlaget?

– Nej, egentligen inte. Jag bestämde mig för att vad som än händer skulle jag köra på och hålla huvudet högt hela tiden. Tror det är så man måste tänka. Det går inte att åka runt på träningscampen och fundera på om man får vara kvar eller vilka spelare som är bättre än dig.

Vad är ditt bästa råd till alla som vill slå sig in i NHL?

– Se, lär och försök ta in så mycket som möjligt av de äldre spelarna. Lyssna och följ de råd du får från coacher och klubbledning.

– Sedan går det inte att jämföra alla saker med hur det fungerar i Sverige. Det är annorlunda här och det gäller att anpassa sig till villkoren så fort som möjligt.

Även utanför isen har Berglund funnit sig väl tillrätta. Tillsammans med kedjekompisen T. J. Oshie delar han en lägenhet bara fem-sex minuters bilresa från hemmaarenan Scottrade Center.

– Det fungerar perfekt. T. J. och jag trivs bra tillsammans och delade även hotellrum när jag kom över i augusti. Vi har jäkligt roligt tillsammans, säger Berglund.

Publicerad: