Hansson bästa svenska i Kanada

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Sjuk Kalla har fortfarande 70 poängs ledning

Anna Hansson fortsätter att leverera.

Och i sin frånvaro fortsätter Charlotte Kalla att regera.

Damernas skiathlon i längdvärldscupen i Canmore blev en bra svensk tillställning, trots avsaknaden av topplaceringar.

Anna Hansson, Mora.
Anna Hansson, Mora.

Med Charlotte Kalla kvar på hemmaplan ser Virpi Kuitunen sin chans att ta över totalledningen i världscupen under Kanadaturnén, som omfattar fyra tävlingar. Men den regerande mästarinnan får kämpa för att ta sig förbi Kalla.

Finländskan fick nöja sig med sjunde plats i tisdagens skiathlon över 7,5+7,5 kilometer och med 36 poäng är hon fortfarande 90 efter ledande Kalla.

– Jag trodde att Kuitunen skulle komma högre upp. Nu håller Charlotte avståndet bra, konstaterade damkaptenen Joakim Abrahamsson nöjt efter loppet i telefon till TT.

– Jag trodde framför allt att hon skulle vara starkare på klassiska delen.

Kuitunen försökte i början, men redan efter par kilometer stod det klart att hon inte är i storslag. I stället var det ryskor, ukrainskan Valentina Sjevtrejenko och polskan Justyna Kowalczyk som anförde skaran. Vid skidbytet var Kuitunen sex sekunder efter och under fristilen tappade hon nästan 50 till. Kowalczyk tog i kylan sin andra världscupseger i kylan före ryskorna Jevgenia Medvedeva och Olga Rotjeva.

Tuffa Hansson

Anna Hanssons stabila form håller i sig. Den 22-åriga IFK Moraåkaren kom på elfte plats och vara bara sekunden från en niondeplats. Vinterns svenska sensationsåkare bakom Kalla har parkerat i världstoppen för att stanna. Det som skulle bli världscuppoäng i något enstaka lopp har blivit poäng i alla lopp hon ställt upp i.

– Det var helt otroligt tufft, speciellt den klassiska banan. Efter en kilometer tyckte jag att nu räcker det. Jag var så slut då som man brukar vara när man går i mål, sade Hansson.

Hansson tappade viktiga sekunder vid skidbytet. Det hade sin förklaring.

– Jag var ju så jävla skakis! Mina ben var helt okontrollerbara. Jag kunde inte göra någonting annat än ta det lugnt.

Och då återstod 7,5 kilometer.

– Jag åkte och tänkte att det är inte värre än slalombacken i Tour de Ski.

Kuitunens nyckellopp

Hansson var 1.06 efter täten i mål, medan den andra svenska Maria Rydqvist var 27:a och 3.16 efter. Hansson står över den klassiska sprinten på onsdagen för att sedan vara med i 10 km fristil på fredag och fristilssprinten på lördag, som avslutar Kanadaturnén.

Den klassiska sprinten är däremot Virpi Kuitunens stora chans att kapa åt sig världscuppoäng i Canmore.

– Den banan passar Kuitunen utmärkt. Det blir ett nyckellopp för henne, sade Joakim Abrahamsson.

– Men det finns inte mycket för henne att spara på här. Och hemma får Charlotte en bra period med träning. Hon kör i gång full träning nu.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN