”Det är ett psykkrig”

SPORTBLADET

Pernilla Wiberg om Mandls kommentarer kring Anjas kropp

Foto: Stöttar Anja Pernilla Wiberg står på Anjas Pärsons sida. ”Så säger man inte om kvinnliga elitidrottare”, säger Pillan efter Mandls uttalande om Anja. (Arkivbild).

Herbert Mandl, Österrikes chefstränare i alpint, kallar Anja Pärsson för en "jättebebis" och anspelar på hennes vikt.

– Han har ju själv tränat damer i många år och borde veta att så säger man inte om kvinnliga elitidrotare. Det är verkligen helt fel, säger Pernilla Wiberg till sportbladet.se.

”Hon är en jättebebis”, ”Hon är ju större och kraftigare byggd än många andra”, ”Hon väger väl 20 kilo mer än våra flickor” har Herbert Mandl sagt om bragdguldmedaljören Anja Pärson.

Pernilla Wiberg, 37, är en av Sveriges mest kända kvinnliga idrottsprofiler genom tiderna. Hon tycker att Mandls uttalande är mycket olyckligt.

Men hon är samtidigt inte helt förvånad över hans uttalande.

– Det är en fokusering på kvinnliga idrottare och deras kroppar ur ett manligt perspektiv. Det är typiskt också att det kommer från en manlig tränare och från Österrike som är ett relativt konservativt land när det gäller kvinnor och män. Sverige är ju något av ett föregångsland när det gäller det, säger hon till sportbladet.se.

Anklagades för dopning

Själv avslutade hon sin skidkarriär för fem år sedan, men känner igen beteendet.

– En liknande sak hände mig när jag höll på att vinna världscupen. Även den gången var det Österrike som var i farten. Då anklagades jag för att var dopad. Det verkar vara deras sätt att destabilisera andra duktiga tjejer. Så det var samma sak på min tid. Det är ett psykkrig.

Handlar det inte bara om dåliga förlorare?

– Jo, de är ju det. Men sen får man säkert tänka att det förmodligen inte var tänkt att bli så uppmärksammat. Han är säkert väldigt ledsen. Men som chefstränare måste Mandl tänka lite längre än så.

Supervältränad

Pernilla Wiberg tycker att Mandls uttalande är i det närmaste absurt, inte minst med tanke på Anjas resultat i backarna.

– Anja är ju supervältränad. Men sedan har vi ju alla olika gener, vi ser olika ut och det är inget fel med det. Hon är otroligt bra tränad för sin vikt. Det är som i vanliga livet, det kan man inte rå för. Anja är otroligt duktig, spänstig och har en bra balans.

Har du själv fått kommentarer kring ditt utseende som inte alls har med idrotten att göra?

– Nej, inte mycket i den stilen. Men när jag för väldigt länge sedan spelade hockey och satte på mig utrustningen, kallades jag för ”kubiken” eftersom jag är så kort, bara 1,60 meter. När jag satte på mig målvaktsutrustningen blev jag som en kub. Fast jag tog inte illa upp för det, haha.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint