Han spetsar till toppstriden

Publicerad:
Uppdaterad:

Thed Björk tog tredje segern: ”Det var stentufft”

Thed Björk.
Foto: Johan Palmér
Thed Björk.

Thed Björk tog sin tredje seger för året när säsongens sjunde deltävling i STCC avgjordes på Gelleråsen utanför Karlskoga. Nu är han trea i mästerskapet, sju poäng bakom ledande Fredrik Ekblom som blev tvåa i dag.

– Fantastiskt, vilken skön känsla, sade Björk på den efterföljande presskonferensen.

Thed Björk, som startade trea, inledde tävlingen med att ta sig upp på andraplatsen bakom Robert Dahlgren direkt efter start och därefter kunde de, tillsammans med Tommy Rustad, Volvo, och Mattias Andersson, Alfa Romeo, rycka åt sig ett försprång till de bakomvarande i inledningen av loppet.

– Jag var förvånad över hur snabba vi var i starten. Ett carambolage i starten gjorde att vi fick en lucka och vi behövde inte stressa på.

Björk skuggade Dahlgrens Volvo fram till det första depåstoppet då de båda gick i depå samtidigt. Honda-stallet gjorde ett bra depåstopp och Björk kunde passera Dahlgren i depåutfarten.

– Det var stentufft, Dahlgren är svår att ta sig förbi så jag väntade till depåstoppet, sade Björk.

”Trodde det var kört”

Medan Björk och Dahlgren gick i depå redan då depåfönstret öppnade, låg de övriga konkurrenterna ute och matade på med snabba varvtider. Björk hamnade först bakom Richard Göransson när denne kom ut ur depån efter sitt stopp.

– Jag trodde att det var kört när Richard kom ut före mig men jag hittade en lucka direkt, sade Björk som lyckades ta sig förbi Göransson. Men varvet därpå var det dags igen, den här gången var det Fredrik Ekblom som kom ut ur depån före Björk.

– Jag såg att Fredrik tappade med sina nya däck och jag kunde smita förbi.

”Höll på att gå åt skogen”

Därefter låg spåret öppet ända in till mållinjen för Björk och han kunde ta sin tredje seger för säsongen. Fredrik Ekblom försökte jaga ifatt Björk på slutet av loppet men kom aldrig tillräckligt nära för att få slagläge, men andraplaceringen var en bra belöning för ett lopp som kunde ha tagit stopp redan i första kurvan efter start då norrmannen Thomas Schie tryckte ut Ekblom i gräset med sin Chevrolet.

– Det höll på att gå åt skogen med besked. Jag blev påkörd i sidan, ratten stod snett men jag hade ändå inga större bekymmer med bilen, sade Ekblom. Jag är väldigt glad att få med så mycket poäng, vi har en väldigt bra bil och gjorde ett otroligt bra depåstopp.

Även loppets trea, Richard Göransson, som tillsammans med just Björk och Ekblom är inblandad i striden om mästerskapstiteln, höll på att bli ett offer för samma incident som Ekblom men lyckades även han ta sin bil i mål och samla viktiga poäng.

– Det var ett otroligt tufft race. Jag har ingen aning om vad om hände i starten. Jag bromsade i god tid men bilar körde på bakifrån och från sidan. När jag kom igenom stod ratten 45 grader fel och bilen blev otroligt svårkörd.

Rudholm den stora förloraren

För den fjärde föraren inblandad i titelkampen, Robin Rudholm, blev dagens tävling en besvikelse. Rudholm, som stadigt har plockat poäng i mästerskapet, slutade först på en niondeplats efter att ha kvalat in först som elfte man.

– Otroligt tråkig dag på racerbanan, allt gick tungt, jag har ingenting att skylla ifrån mig på, sade Rudholm som inte hade någon riktig förklaring till varför det inte gick hans väg idag.

Rudholm var dagens stora förlorare. Han ligger kvar på sina 39 poäng medan samtliga, av de övriga titelaspiranterna, stod på pallen, och av de fyra i toppen av tabellen är det bara Ekblom, Björk och Göransson som har lyckats vinna deltävlingar.

Topptrion drar ifrån

Med bara tre tävlingar kvar att köra går nu mästerskapet in i sitt slutskede. Ekblom leder mästerskapet med 52 poäng, före Richard Göransson på 48. Dagens segrare, Thed Björk klättrade en placering och skuggar tätduon med sina 45 poäng. Rudholm har fortfarande chansen att vara med och slåss om titeln, men då måste han avsluta säsongen med ett par riktiga toppresultat, och allt talar för att det nu är Ekblom, Björk och Göransson som kommer att göra upp om mästerskapet. Nästa tävling går den 31 augusti på Ring Knutstorp.

Joakim Tärnström

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport