”Vi har startat en liten revolution”

SPORTBLADET

Förbundskapten Leo Mylläri och Ara Abrahamian i förhör

Foto: Jimmy Wixtröm
Ara Abrahamian och Leo Mylläri var galet arg när han blev diskad.

PEKING. Morgonen efter brottningskaoset satt Ara Abrahamian i förhör hos IOK.

Förbundskaptenen Leo Mylläri fanns vid hans sida.

– Vi har startat en liten revolution, säger han.

IOK har meddelat att man kommer tillkännage beslutet om Abrahamian får behålla bronsmedaljen i morgon vid lunchtid, svensk tid.

Scenerna är redan klassiska, Ara Abrahamian kände sig blåst av domarna på en finalplats i OS-brottningens 84 kilo och lämnade ifrån sig bronsmedaljen mitt under pågående prisutdelning.

I natt svensk tid var han kallad till möte med tre delegater från Internationella olympiska kommittén. En av dem som frågade ut svensken var den legendariska stavhopparen Sergej Bubka. Abrahamian anlände tillsammans med Leo Mylläri, samt den svenska olympiska komitténs ordförande Stefan Lindeberg och juristen och styrelseledamoten Björn Rosengren.

– Vi fick ge vår version av vad som hände vid matchen. De lyssnade, berättar Mylläri.

Svenskarnas våldsamma protester vid matchen riktades i första hand mot Internationella brottningsförbundet, Fila. Även de fanns representerade vid morgonens möte.

Men några konkreta beslut togs inte.

Efter mötet åkte den svenska gruppen till OS-byn, där Ara Abrahamian kunde vila ut efter en lång natt av känslor. Samtidigt håller IOK ett möte där de beslutar hur de ska hantera den återlämnade medaljen – och Abrahamians uppträdande.

Leo Mylläri är nöjd dagen efter kaoset och all uppståndelse.

– Vi har startat en liten revolution. Redan i går kom det fram väldigt, väldigt många ledare och domare och kramade om oss för att vi sagt ifrån.

Vad väntar du dig att protesterna skall ge?

– Jag vill att det blir en rättvis bedömning. Man ska få poäng för det man presterar. Men i semifinalen fick italienaren (Andrea Minguzzi) en poäng i pausen, när de inte ens brottades. Det avgjorde matchen. Det är som att spela oavgjort i en fotbollsmatch och sen på vägen hem får du veta i bussen att domarna tycker att de andra var bättre och fick ett mål extra. Utan att bollen ens var nära målburen.

Vad talar för att ni äntligen kan rensa i det, efter många år av anklagelöser om fusk och korruption?

– Problemet har aldrig tagits upp på den här nivån tidigare. Nu får Fila stå till svars mycket, mycket högt upp.

Ångrar du dina egna utbrott?

– Det hettade ju till och allt som hänt är ju tråkigt. Men jag reagerade precis som jag hade gjort om någon jävlats med mina barn; jag ställde upp och blev beskyddande.

IOK utreder händelserna och har lovat att försöka ta beslut om eventuella åtgårder före kvällen, kinesisk tid. Då beslutas bland annat vad som ska ske med den bronspeng som Abrahamian lämnade i från sig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS