Johansson/Aspelin finalklara efter maratonrysare

SPORTBLADET

Avgjorde efter fem timmar

Foto: Simon Aspelin och Thomas johansson.

Thomas Johansson och Simon Aspelin har tagit Sveriges fjärde OS–medalj efter ett osannolikt drama mot fransmännen Arnaud Clément och Michael Llodra som slutade 7–6 (8–6), 4–6, 19–17.

Det är 20 år sedan Sverige tog en tennismedalj i OS. I Seoul vann Stefan Edberg brons i singel och brons i dubbel i par med Anders Järryd. I dag blev det klart att Sverige vinner en ny tennismedalj och den enda frågan nu är om Simon Aspelin och Thomas Johansson vinner guld eller silver. Det svenska paret är klart för final efter en OS-rysare som avgjordes först efter nästan fem timmars spel då svenskarna slog in matchbollen och föll i varandras armar under stort jubel.

Tre setbollar räddade

Semifinalen var högdramatisk från början. I första set svängde den fram och tillbaka och det krävdes till slut ett tiebreak för att skilja kombatanterna åt. Ett tiebreak som svenskarna vann, men det såg svårt ut till en början. Fransmännen tog snabbt kommandot och gick fram till 6–3 och de hade därmed tre setbollar. Men svenskparet lyfte spelet – och vann fem raka bollar. Johansson var sedan den som servade hem tiebreaket med 8–6 och därmed första set.

Missade drömläge

Svenskarna skaffade sig sedan ett drömläge i andra set när man bröt fram till 3–1, då rasade spelet och fransmännen drog iväg till 6–4 och setvinst. I det läget såg svenskarna ut som förlorare, men Johansson och Aspelin skakade av sig besvikelsen. I det tredje setet följdes paret åt till ställningen 3–3 då fransmännen bröt Aspelins serve. Svenskarna reste sig dock igen och bröt tillbaka i Cléments serve. Det var just Clément som tycktes mest mänsklig i sin egen serve av de båda fransmännen.

Pressade Llorda

Svenskarna hade svårare att komma åt vänsterhänte Llorda, men vid ställningen 9–8 till Aspelin/Johansson hade de Llorda under press vid ställningen 0–30. Fransmannen tog sig ur greppet och i den efterföljande serven skaffade de sig en breakboll. Nu var det Aspelins tur att leka utbrytarkung och reda upp en svår situation. Därmed fortsatte ett drama som tycktes kunna pågå hur länge som helst.

Johansson besviken

Vid ställningen 12–11 till svenskarna hade de en god chans att skaffa sig matchens första matchboll, men 30–30 och andraserve för Clément blev bara till 40–30 när Johansson drog sin retur upp på läktaren och sitt racket ner i backen i besvikelse. Besvikelsen var än större nästa gång Clément servade. Vid ställningen 14–13 skaffade sig svenskarna matchboll. Clément missade sin förstaserve, men trots en svag andraserve från fransmannen, lyckades inte svenskarna ta chansen. Det såg ut att bli ödesdigert.

Aspelins nerver svek

Llorda fortsatte nämligen att hålla sin serve enkelt. Vid 15–15 i tredje set skaffade sig fransmännen en breakboll och Simon Aspelins nerver höll inte. Ett dubbelfel gav fransmännen breaket och Clément chansen att serva hem matchen.

Sliten Clément

Då var det svenskarnas tur att komma upp med breaket och det kom som väntat mot trötte Clément. Det var uppenbart att antingen Aspelin eller Clément skulle bli den store förloraren. Det blev den senare. Aspelin höll sin serve fram till 18–17 och det blev avgörande. Clement hamnade i underläge 0–30 och även om han slet sig tillbaka till 30–30 så orkade han inte hålla hela vägen in.

Guld eller silver?

När Thomas Johansson så äntligen fick in en forehandretur på Cléments andraserve var slutet nära och som sig bör avgjordes allt efter en fantastisk duell som svenskarna gick segrande ur. Sverige är i guldfinal efter en fantastisk prestation. Svensk medalj är därmed klar. Frågan är alltså om det blir guld eller silver.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS