”Yankees vinnare inför fanatiska supportrar”

SPORTBLADET

Läsarberättelse
av Mikael Ahl

1 av 2 | Foto: På basebollresa till New York  Mikael Ahl från Örebro åkte dit med några kompisar i april.

Mikael Ahl från Örebro berättar om sin resa till New York. Tillsammans med några vänner gick han och såg baseboll.

Tänkte berätta lite om när jag och fyra kompisar som jag spelar baseboll med skulle åka till New York City och titta på baseboll.

Vi bestämde oss för att åka en vecka i april 2008, för då kunde vi se två matcher med New York Mets och två matcher med New York Yankees (själv är jag en stor Yankees supporter).

Biljettprocedur

En av dem som skulle med köpte biljetterna på respektive lags hemsida. När han köpte biljetterna till Mets matcherna så kostade dom mellan 5–10 dollar/st (väldigt billigt) för helt OK platser. De biljetterna var så kallade print-at-home tickets, så dem kunde vi skriva ut hemma.

Biljetterna till Yankees matcher var svårare att få tag i. Yankees skulle spela två matcher mot Boston Red Sox och de två är de största rivalerna i baseboll (kan jämföras med Liverpool–Manchester United eller Barcelona–Real Madrid rivaliteten).

När vi bokade biljetter till dom matcherna så fick man bara boka fyra per person och vi var fem som skulle åka, till första matchen fick vi tag i tre biljetter och den andra matchen fyra biljetter, så några av oss skulle missa en av matcherna. Dessa biljetter gick inte att skriva ut hemma, vi fick bara en bokningsbekräftelse, och biljetterna skulle hämtas ut vid arenan.

På Manhattan

När vi påbörjade vår resa från Örebro upp mot Arlanda så var han som fixat biljetterna tvungen att avbryta resan av privata skäl, och det var nu det blev lite problem.. Vi hade skrivit ut biljetterna till Mets-matcherna, men biljetterna till Yankees matcherna kunde bara hämtas ut av personen vars kreditkort man använt vid betalningen och man skulle även visa fotolegitimation.

Det slutade med att vi helt enkelt fick ta med hans kreditkort, hans körkort och bokningsbekräftelsen och hoppas på att de skulle förstå vår situation.

Väl framme i New York så var jag inne i Yankees-souveniraffär på Manhattan och frågade om de trodde att det skulle bli problem att hämta ut biljetterna.

De rådde oss att åka upp till arenan en dag innan matchen, så att vi skulle ha tid att förklara vår situation...

Dags för match

På söndagen var det dags för första Mets-matchen, vi hoppade på tunnelbana nr 7 ut mot Queens, tog nästan en halvtimme ut till Shea Stadium. På tisdagen var det dags för match nr 2 på Shea Stadium.

De två Mets-matcherna flöt på utan problem, en förlust och en vinst för Mets och cirka 20 000 till 30 000 personer på läktarna. Den officiella publiksiffran var runt 50 000, men då är alla säsongsbiljetter inräknade, även om innehavaren i fråga är där eller inte.

Upp till Yankee Stadium

Dagen innan den första Yankees-matchen åkte jag och en till upp till Yankee Stadium i Bronx, för att se om vi kunde få ut biljetterna.

Vi drog vår historia för biljettkillen, visade foto legitimationen, körkortet och bokningsbekräftelsen.

Biljettkillen var tillmötesgående och vips så stod vi med biljetterna i handen...

Spänningen steg

På onsdagskvällen var det dags för den första Yankees-matchen. Dagen spenderade vi med att traska runt på Manhattan, men spänningen inför matchen steg för varje minut. Till den här matchen hade vi tre biljetter och vi var ju fyra personer på resan, men en avstod sin biljett frivilligt. Vi begav oss upp till Yankee Stadium i god tid inför matchen. Till Yankee Stadium tar man sig smidigast med tunnelbana B, D eller nr 4 norrut mot Bronx.

Yankee Stadium är en gammal och ganska sliten arena som byggdes redan 1923, men som har haft fina traditioner under alla dessa år. New York Yankees bygger en ny arena precis tvärs över gatan från den gamla. Den kommer stå färdig till säsongsstarten 2009.

56 000 på läktarna

Det här var en match där båda lagen hade ledningen ett par gånger om, men till slut stod Yankees som segrare med 15–9, inför ca 56 000 fanatiska supportrar (även alla med säsongsbiljetter var nog där).

Till den andra matchen på torsdagskvällen hade vi fyra biljetter, så nu kunde vi alla gå.

Spridda biljetter

Det lite komiska i det var att tre biljetter var bredvid varandra, medan den fjärde var på andra sidan av arenan, så en av oss fick sitta själv.

I den här matchen ryckte Red Sox åt sig en 7–0-ledning, Yankees lyckades nästan hämta in hela försprånget men föll med 7–5. Även den här matchen var helt slutsåld.

Så, nu har ni fått en berättelse om när man åker och kollar på en för oss svenskar udda sport.

Mycket nöje....

Mikael Ahl