Svensk talang i F1-förares hjulspår

SPORTBLADET

Gustav Malja klar för dubbelt mästarteam

Gustav Malja

En svensk talang får en jättechans.

I ett mästarstall som fostrat flera F1-stjärnor.

– Det här är en fantastisk möjlighet för mig, säger Gustav Malja.

I år var svensken tvåa i tyska ADAC Formel Masters och det resultatet gav honom nästa chans. 2013 ska han köra mästerskapet Formula Renault 2.0 Eurocup för de två senaste årens mästarstall Josef Kaufmann Racing.

För det stallet har Robin Frijns, nybliven testförare för F1-stallet Sauber och belgaren Stoffel Vandoorne vunnit de två senaste mästerskapen.

–  Det här är en fantastisk möjlighet för mig, och jag är otroligt glad och hedrad över att få genomföra den här satsningen tillsammans med ett så framgångsrikt team som Josef Kaufmann Racing, säger 17-årige Gustav Malja i ett pressmeddelande.

– Formula Renault 2.0 Eurocup är ett enormt tufft mästerskap som avgörs på några av Europas främsta racerbanor, och jag är övertygad om att det här är helt rätt miljö för min fortsatta utveckling som förare. Jag har redan testat med teamet vid ett flertal tillfällen i vinter och trivs bra med deras sätt att arbeta. Som nykomling i mästerskapet måste jag dock vara realistisk; och jag är väldigt ödmjuk inför utmaningen som väntar. Det känns kanon att ha allt klart redan i ett så här tidigt skede, och jag ser verkligen fram emot att komma igång med säsongen!

Flera F1-förare i stallet

Stallet har funnits i 20 år och under åren samarbetat med förare som Gerhard Berger, Nico Hülkenberg, Esteban Gutiérrez och Sébastien Buemi. Samtliga har sedan nått formel 1.

Det är även Gustav Maljas långsiktiga målsättning. Via F3 och GP2 vill kan köra F1 inom sex år - steg ett är Formula Renault 2.0 Eurocup.

– Vi är väldigt glada över att ha Gustav på vår sida i 2013, stallchefen Josef Kaufmann.

– Han visade vilken talang han är i ADAC Formel Masters under 2012, och var den jämnaste föraren i mästerskapet. Han fortsatte att imponera stort på oss under vintertesterna trots sin begränsade erfarenhet och vi är övertygade om att han blir en kraft att räkna med redan som debutant nästa säsong. Konkurrensen i Formula Renault 2.0 Eurocup är stenhård och ger Gustav en perfekt möjlighet att utvecklas bakom ratten, och tillsammans står vi väl rustade för ett framgångsrikt 2013.

Säsongen inleds i Spanien i slutet av april och avslutas i samma land i slutet av oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport