Patrick - första kvinna i pole position

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Danicka Patrick var snabbast i kvalet till Daytona 500

Foto: REUTERS
Danica Patrick.

Danica Patrick gör succé i Nascar.

Som första kvinna har hon pole position i Sprint cup.

Den 24 februari är det dags för klassiska Daytona 500, säsongspremiären för amerikanska NASCAR Sprint cup och förberedelserna inleddes med en rejäl sensation. Danica Patrick som kör sin första hela säsong i Sprint cup var snabbast i kvalet, hon körde ett varv på 45.817, 0,033 före Jeff Gordon.

– Jag tror att detta är en sådan sak som jag kommer att uppleva som väldigt speciellt och som kommer att väcka starka känslor om tio, tjugo och trettio år, säger Patrick enligt motorpsortmagazin.

Första kvinna - igen

30-åriga Danica Patrick är en mycket stor motorsportprofil i USA, hon har tidigare kört Indy Car, där hon ledde Indy 500 under 17 varv 2005 och hon var också den första kvinnan att vinna ett lopp år 2008. 2011 lämnade hon IRL för att satsa vidare mot NASCAR och i år kör hon sin första hela serie, målet var att inleda med pole position i säsongspremiären - och det lyckades hon med.

– Jag är enormt stolt, säger hon enligt Patrick som kör för Stewart/Haas enligt motorsporttotal.

– Här handlar det  inte om att styra åt vänster utan om vilket arbete man har gjort under vintern. Kvalet till Daytona är något väldigt, väldigt speciellt.

Mästaren 2012 långt efter

Den fyrfaldiga NASCARmästaren Jeff Gordon var också han nöjd med en plats i första startled.

– Det är en väldigt bra start på säsongen, jag vill gratulera Danica som skrev historia i dag. Nu ser jag fram emot duellerna på banan, det handlar trots allt om att vinna Daytona 500, en plats i första startled är däremot en belöning för det arbete vi har lagt ner under vintern.

Trea i kvalet var Trevor Bayne som vann Daytona 2011, den regerande mästaren Brad Keselowski var bara 23:a i kvalet, två placeringar sämre än den flerfaldige mästaren och han stora rival  i kampen om titeln 2012, Jimmie Johnson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport