”Ett tekniskt underbarn”

Av: Jonas Gustavsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladets expert Jonas Gustavsson rankar Sveriges 50 bästa spelare i Svenska Superligan i innebandy säsongen 2012/2013.

Här får du Jonas topp 50 – för att se hela listan, logga in eller köp Plus!

1. Johan Samuelsson, 24 år, c, Granlo (6)

Johan Samuelsson bytte SM-finalisten Dalen mot nykomlingen och moderklubben Granlo inför den här säsongen och har vuxit ytterligare ett snäpp. Numera svensk innebandys mest komplette spelare med spetsegenskaper så väl offensivt som defensivt. Visade också i VM att han var mogen att bära landslaget på sina axlar.

2. Rasmus Enström, 23 år, f, Falun (1)

Rasmus Enström är SSL:s mest sevärde spelare och har lyft sig ytterligare ett snäpp den här säsongen då han och parhästen Alexander Galante Carlström nu hittat den perfekta tredjelänken i Alexander Rudd. Enström är ett tekniskt underbarn med härlig teknik och en förmåga att bryta mönster.

3. Kim Nilsson, 24 år, f, AIK (5)

Ifjol bar Kim Nilsson mer eller mindre AIK:s offensiv på sina egna axlar – och det har varit samma visa den här säsongen. Ovärderlig för klubben. Forwarden blir mer och mer mogen i sitt spel och levererar numera att högklassigt allroundarbete spetsat med blixtrande offensiv, där han mer eller mindre är omöjlig att stoppa när han fått upp farten. Har en förmåga att växla upp tempot i spelet.

4. Mika Kohonen, 35 år, c, Storvreta (2)

Mika Kohonen utsågs nyligen till världens bästa spelare för femte gången och veteranen är ”still going strong”, även om fysiken inte är var den en gång var. Kohonen är ett spelgeni som hittar de omöjliga lägena och som har en förmåga att kliva fram när det gäller som mest. Har precis passerat 900 poäng i högsta serien – och han leder maratonligan överlägset.

5. Alexander Galante Carlström, 24 år, f, Falun (9)

Alexander Galante Carlström fick sitt genombrott redan ifjol men har i år tagit spelet till ytterligare en nivå. Forwarden är SSL:s främsta målskytt, han har ett precist och vasst skott, men har framförallt en härlig pricksäkerhet vilket inte är fallet för många spelare. Kan dofta till sig mål och har grym kemi med Rasmus Enström och Alexander Rudd.

6. Patrik Åman, 29 år, mv, AIK (25)

AIK har haft en jobbig säsong, men har haft ett ramstarkt försvar och släppt in få mål mycket tack vare stjärnmålvakten Patrik Åman som långa stunder varit rena väggen.

Den frispråkige keepern bjuder gärna på sig själv och showar gärna med en och annan tv-räddning, men har i år också varit stabiliteten själv. Var en av nyckelfigurerna när

VM-guldet bärgades i december.

7. Mattias Samuelsson, 29 år, b, Storvreta (7)

Ingen hänger med när Mattias Samuelsson rätar ut de långa benen och sätter fart. Har precis som vanligt varit offensivt lagd under säsongen och är ett stort hot med sin långa räckvidd och sin fina fart. Har dessutom ett bra skott. Allmänt erkänd som en av världens absolut bästa och mest kompletta backar.

8. Henrik Stenberg, 23 år, f, Storvreta (8)

Henrik Stenberg är spelaren som alla hatar att möta. Forwarden har en grym kondition, läser spelet bra och har en förmåga att tråckla in bollen fast det inte känns som en målchans. En riktig målskytt alltså. Hatar att förlora, har ett hett humör och delar ut en och en annan tjuvsmäll. Har en förmåga att kliva fram och vara som bäst när det gäller som mest.

9. Ketil Kronberg, 32 år, f, Dalen (16)

Ett gäng landslagsspelare lämnade Dalen inför säsongen men Ketil Kronberg blev kvar och har konserverat den form som gjorde honom till förra slutspelets hetaste spelare, vilket gjort att Umeålaget gjort en klart bättre säsong än alla förväntningar. Norges bästa innebandyspelare genom alla tider är en stor och stark genombrottsforward med bra effektivitet. En riktig härförare.

10. Karl-Johan Nilsson, 30 år, c, AIK (40)

Karl-Johan Nilsson hade ett trögt fjolår plågat av skador och känningar, men har i år kommit tillbaka i gammalt gott slag och varit en av SSL:s absolut stabilaste spelare.

Nilsson är en hörnsten i AIK och spelar hårt och tufft men schysst och effektivt. Stor ledargestalt som går i bräschen för laget. Genomsympatisk vid sidan av planen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN