Så går vi till kvarten

SPORTBLADET

Marginalerna inte på Sveriges sida – nu krävs nya stordåd: ”Måste vinna”

Efter förlusten mot Spanien väntar tuffast möjliga uppgift för Sverige.

Men basketlandslaget har inte gett upp kvarts­final.

– Vi tackar ju inte nej till en utmaning, säger Elisabeth Egnell.

Foto: Sverige körde över Spanien i de två första perioderna – men sedan tog det stopp. Efter förlusten i går väntar nu en riktigt tuff mellanrunda. ”Vi måste vinna helt enkelt, det är inte svårare än så”, säger Elisabeth Egnell.

Vid seger mot Spanien hade Sverige stått som gruppsegrare och tagit med sig fyra poäng in i mellanrundan. Men förlusten innebär att Sverige inte får med sig någon seger eftersom Ryssland slogs ut på grund av sämre målkvot jämfört med Italien – med tre tiotusendelars marginal.

– Vi är vidare, men det blir lite svårare. Men det är mest det att det känns onödigt. Varför kunde vi inte komma ut förberedda? Det var verkligen inte de som spelade lysande basket, det var vi som inte gjorde det vi skulle. Men vem vet, vi kanske får möta dem sen och då kommer de definitivt få det lika lätt, säger Frida Aili.

”Jättebra chanser”

Sverige ställs mot Turkiet, Montenegro och Slovakien i nästa gruppspel. Det krävs nu minst två vinster för att ta sig vidare till kvartsfinal. Men ingen i det svenska laget har gett upp.

– Jag tror att våra chanser är jättebra. Vi har visat att vårt högsta nivå är fruktansvärt hög. Det gäller att komma upp i den alla matcher, säger Aili:

Elisabeth Egnell:

– Vi måste vinna helt enkelt. Det är inte svårare än så och vi kan slå alla tre lag. Turkiet är väl det starkaste så Montenegro och Slovakien får vi slå.

Ni verkar ju gilla att vara uträknade, kan det här till och med vara positivt?

– Ja, det kan det vara. Sedan hade jag helst inte velat vara i det här läget. Men vi tackar ju inte nej till en utmaning.

”Kan slappna av nu”

Även stjärnan Frida Eldebrink ser hoppfullt på nästa runda.

– Vi måste vinna de matcherna vi kommer spela i nästa grupp, så är det ju bara. Det gäller bara att gå ut och köra hårt. Turkiet kommer bli tuffast. Men det känns ändå skönt med motstånd vi kan ta så det känns som en ljus framtid, säger hon.

Förbundskaptenen Lars Johansson sa efter matchen att han tror att urladdningen mot Ryssland påverkade spelet mot Spanien. Sverige gjorde två bra perioder. Sedan blev Spanien för tuffa och vann till slut med 73–49.

Men även Johansson ser ljust på framtiden.

– Nu är vi här och vi kan på ett sätt slappna av. Och då menar jag inte slappna av i negativ bemärkelse utan verkligen försöka knäppa så många vi kan. Två segrar brukar räcka, även om det inte alltid är säkert.

Fixar ni det?

– Jag hoppas det. Jag hoppas verkligen det. Vi ska verkligen göra ett försök.

Sverige spelar första matchen mot Montenegro på torsdag klockan 14.00, svemsk tid.

Läs Malin Wahlbergs blogg om dam-EM här!

Sveriges grupp i mellanrundan

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket