Bandy

Bollbråket

SPORTBLADET

Västerås vill spela med mindre boll: Oerhört irriterande

Det jäser i bandy-Sverige inför den allsvenska premiären.

Anledningen ser du här ovan.

Förbundet tillåter Västerås att spela med en mindre boll på hemmaplan.

- Jag och flera kolleger är oerhört irriterade på det här, säger Pär Höckert, tränare i IFK Motala.

15 av de 16 allsvenska klubbarna enades sent i somras om att skrota den gamla bollen och spela med en 2,4 millimeter större variant för att göra sporten mer publik- och tv-mässig.

Undantaget heter Västerås. När det är match på Rocklunda kommer den gamla bollen, som mäter 60 millimeter i diameter, att användas.

- Det är den boll som vi spelar den bästa bandyn med och så länge den är godkänd av förbundet kommer vi att använda den, säger VSK:s tränare Magnus Berglund.

Den mindre bollen tillverkas inte längre och kommer snart att försvinna från marknaden. Men den är alltså fortfarande godkänd av Svenska Bandyförbundet.

"Märkligt av förbundet"

- Förbundet borde agera kraftfullare och ta ställning till vilken boll som ska användas. Det är oerhört märkligt att förbundet tillåter Västerås att göra så här. Dessutom är jag kritisk till Västerås, som försöker styra och diktera. Vi måste se till det som är bäst för svensk bandy, säger Pär Höckert.

- Jag tycker Höckert borde fråga sig själv vad som är bäst för svensk bandy innan han uttalar sig. För oss är det att spela med den gamla bolltypen och det har vi väldigt tydligt gått ut och förklarat, säger Berglund.

Inne i övergångsperiod

Rolf Käck, den förre förbundskaptenen som nu är sportchef på förbundet, förklarar problematiken med att båda bollstorlekarna ryms inom dagens reglemente.

- Vår uppgift är att godkänna bollar inom ramen för de bestämmelser som finns, säger Käck.

- Om det finns flera godkända bollar kan vi inte bestämma vilken boll det ska spelas med. Jag har respekt för Västerås beslut, men den bollen kommer att försvinna ur sortimentet. Vi är inne i en övergångsperiod mot den internationella bollstorleken.

Egenskaperna viktigast

Tror du att det här skulle tillåtas inom någon annan sport, som fotbollen?

- Man ska inte stirra sig blind på storleken. Det viktigaste är egenskaperna. Vi får leva med att det ser ut så här, men på sikt kommer det att förändras. Min önskan är att vi internationellt och nationellt har en bollstorlek som alla har acceptans för, säger Rolf Käck.

Gamla bollen

Nya bollen

Martin Fransson

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Bandy

ÄMNEN I ARTIKELN

Bandy