Jag flyger ju faktiskt

SPORTBLADET

Fick mutas att prova - nu älskar Kirsten Belin stavhopp: Det är en härlig känsla

Kirsten Belin tyckte att stavhopp var en killsport innan hon mutades till att prova

I Världsungdomsspelen i Göteborg förra helgen satte hon svenskt rekord - igen. Nu höjde hon till 4,40.

På onsdag i ska hon försvara de svenska färgerna i den stjärnspäckade DN-galan och i början av augusti är det dags för EM i München.

Foto: Kirsten Belin närmar sig sakta men säkert världseliten i stavhopp. I år har hon höjt det svenska rekordet till 4,40 och ser med tillförsikt fram mot EM.

1. Varför började du med stavhopp?

- Jag var gymnast men hade alltid gillat friidrott. Jag hoppade mitt första stavhopp 1999 eftersom min tränare Ulrik Mattisson mutade mig för att jag skulle prova. Först ville jag inte alls. Jag tyckte att det var en killsport eftersom så få tjejer höll på. Fast när jag väl hoppat så var jag fast. Det är en härlig känsla. Man flyger ju faktiskt.

2. Har du någon idol och förebild?

- Den tyska stavhopperskan Nicole Humbert är min förebild. Hon har slutat men jag såg när hon slog världsrekord i Globen 1999 på tv. Jag har även tränat med henne i Tyskland. Hon var väldigt inspirerande.

3. Det har varit flera dödsfall inom sporten i USA. Är du inte rädd för att något ska hända dig?

- Det har varit nybörjare som har tagit sig vatten över huvudet. Jag skulle inte rekommendera någon ny att pröva på utan att lära sig grunderna i sporten först, om dynamik och teknik. Jag började med korta stavar och på låga höjder. Jag har brutit någon stav men har man bara fart framåt så landar man på mattan. För att bli rädd så måste man nog råka ut för någonting själv.

4. En av de avlidna ungdomarnas pappa har engagerat sig för att öka säkerheten och kräver nu hjälmtvång. Vad tycker du om det?

- Det här med hjälm, jag vet inte. Jag tror inte att behovet finns eftersom man hamnar på mattan 99,9 gånger av 100. Jag har kontroll när jag hoppar. Fast skulle det bli krav på det så måste man ju. Jag tror inte att det kommer genomföras.

5. Du har höjt det svenska rekordet med 14 cm bara sedan i mitten av maj. Vad är du mest nöjd med så här långt i karriären?

- Sjundeplatsen i inomhus- EM är jag nog mest stolt över eftersom den var så oväntad. Jag var rankad 18 eller 20, gick till final som i sig var en skräll. Sen kom jag inte sist, utan sjua av tolv tävlande!

6. Varför går det så bra för dig nu?

- Träningen har gått bra det senaste och jag har fått vara skadefri. Jag går framåt hela tiden och håller inte ens längst ut på staven än.

7. Umgås du någon med de svenska friidrottsstjärnorna?

- Jag gick på friidrottsgymnasiet med Susanna Kallur. De andra hejar jag på men vi träffas inte på fritiden.

8. Hur påverkas man av de andra svenska friidrottarnas framgångar?

- Det är jätteroligt att andra lyckas och det får en att vilja göra bra ifrån sig. Vi har bra stämning i lägret. Vi är som ett lag där de äldre drar med de yngre. De svenska stjärnorna är väldigt ödmjuka, absolut inga divor.

9. Blir du igenkänd ute på stan?

- Hemma i Borlänge kommer det fram folk och gratulerar, men då är det oftast folk inom friidrotten. Det är roligt. Jag ska flytta till Falun i höst för att slippa pendla till skola och träning. Där blir jag nog inte igenkänd lika mycket.

10. Vad tycker du om det stjärnspäckade startfältet i DN-galan?

- Jag ser väldigt mycket fram emot galan. Startfältet är bättre än i en VM-final eftersom där får bara tre från varje land delta. Hela världseliten kommer till Stockholm. Det blir härligt med hemmapublik. Jag ska göra mitt bästa. Jag tror att världsrekordet (4,81) kommer att slås om vädret är fint. Det finns flera tjejer som skulle kunna slå det, inte bara Stacy Dragila och Svetlana Feofanova.

11. Vad har du för mål nu när dina 4,40 placerar dig som 22:a tjej i världen i år och 14:e tjej i Europa?

- Jag vill gå till final i EM. Det blir ett tufft kval men har jag bara lite tur och en bra dag så kan det gå.

12. Till sist, när mår du riktigt bra?

- När jag är kär, fast det är jag inte just nu. Och när jag får vara hemma och slappa och umgås med kompisar. Då trivs jag.

Snabbfakta/Kirsten Belin

Johanna Garå

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott