Jag försöker att överleva

SPORTBLADET

Tolv frågor till Ragnar Skanåker

Efter ett OS-guld, fyra VM-guld och 35 SM-guld sa han till Sportbladet att det inte går att sluta:

- Svenskarna skjuter för dåligt.

Under helgens SM-tävlingar fick han problem med sin pistol men hann i alla fall vinna veteranklassen.

Nu siktar Ragnar Skanåker, 68, på Aten 2004 - och sin åttonde OS-start.

Foto: TOMMY MARDELL
TRÄNAR 25 TIMMAR I VECKAN Ragnar Skanåker tränar 25 timmar i veckan. "Det är mycket men vill man bli olympisk mästare borde man träna ännu mer."

1. Kan man inte bli för gammal för pistolskytte?

- Nej, tydligen inte. Det hela är egentligen mycket enkelt. Det är inte prästbetyget som bestämmer hur länge man kan hålla på, det är hjärnan. Jag kan hålla på tio är till.

2. Är verkligen tillväxten så dålig i svenskt pistolskytte?

- Nej, jag skulle inte vilja säga att den är dålig. Men vi måste konkurrera på internationell nivå för att bli bra. Felet ligger i motivationen och finns hos både aktiva och ledare. De som är tränare har ingen aning om hur det är att stå i en OS-final, vilken ångest som finns och vilka förberedelser som måste göras. Det är sådana saker de ska förmedla, men de har ingen chans utan att själva ha varit med. De skulle kunna fråga mig, men det gör de inte. Samtidigt vill jag säga att det är fantastiska idealister, fina människor som jag tycker om.

3. Men det här är väl ändå din sista OS-satsning?

- Nej, det har jag inte sagt. Och jag tänkte satsa även till OS förra gången (Sydney 2000), men det blev en sådan konflikt mellan mig och förbundets pistolsektion att jag ägnade mig åt helt andra saker i stället.

4. Vilken är ditt stora mål i år?

- Jag har inga som helst mål med skyttet i år. Jag har gått igenom en skilsmässa och har en massa problem med ekonomin. Jag måste börja jobba igen vid 68 års ålder. Mitt mål nu är att barnen ska bli trygga. Jag försöker överleva.

5. Men tränar gör du fortfarande - hur mycket?

- 25 timmar i veckan. Det är mycket men vill man bli olympisk mästare borde man egentligen träna ännu mer.

6. Kan du inte redan allt, eller utvecklas du fortfarande?

- Ja, jag utvecklas, men för att det verkligen ska hända något så måste man ha en massa pengar. Man måste tävla mot de bästa gubbarna i hela världen, man måste försöka slå dem hela tiden, känna sig säker när man står bredvid dem. Fast olympiska kommittén tänker att "gubben är för gammal", så jag får köra mitt eget race. Men du kommer att bli förvånad, vänta får du se.

Varför? För att jag är så bra. Resultaten kommer att komma i de tävlingar utomlands som jag själv planerar och står för.

7. Blir du igenkänd på stan när du rör dig ute?

- Ja, helt klart. Jag får många glada tillrop som "va kul" och "gud vad duktig du är". Men jag går aldrig på krogen efter klockan tio på kvällen. Det har jag inte gjort på 25 år, för då blir det problem. Sent på kvällen blir nämligen folk fulla och vill prata - alla har ju skjutit någon gång i livet. Om jag ber dem att vänta tills jag ätit färdigt så tycker de att jag är en skitstövel som inte tar mig tid att diskutera.

8. När mår du riktigt bra?

- När barnen omkring mig inte slåss, när de visar upp sina gluggar i tänderna. Och när de säger "Kolla, en ny tand pappa. Tio kronor tack". Då mår jag skitbra.

9. Har din skyttekarriär gett plus eller minus i ekonomin?

- Den har gett ett minus på åtta miljoner och plus på 7,5 miljoner. Om det varit värt allt? Vet inte, det vill jag inte svara på.

10. Vann rätt lag i fotbolls-VM?

- Ja, brassarna är otroliga. Det var fantastiskt. Jag trodde att Tyskland med sitt försvar skulle klara av att vinna. Men jag tycker att tyskarna också gjorde en bra match. Svenskarna var jäkligt bra i VM, de kunde också varit i finalen. Men det är något man får drömma om i framtiden.

11. Vad är det första du skulle göra om du blev statsminister?

- Se till att bovarna sitter inne. Människor ska kunna känna sig trygga i samhället. Om någon begår tre våldsbrott som ger kroppsskador - ja, den killen skulle inte komma ut igen. Man måste spärra in de som inte respekterar andra människor. Det är ju helt sjukt att en del människor hoppar på andra med kniv. De skulle få tre chanser, sedan spärras in. Sedan hade de fått göra samhällstjänst och ändå få ett sunt och bra liv.

12. Kan du vinna ett OS-guld till?

- Absolut. Det beror på mig själv. Sedan ska det till att folk i närheten struntar i min ålder och bedömer mig efter vad jag presterar.

Snabbfakta/Ragnar Skanåker

Erik Jullander