Skön seger för Norman

SPORTBLADET

"Riktigt skönt att få vinna"

Det var blott hans tredje seger för året.

Då kunde heller inte känslan vara mycket härligare.

- Det var riktigt skönt att få vinna, säger Magnus Norman efter segern i första omgången mot Jonas Björkman.

Magnus Norman slog ut Björkman.

För det har varit så sällsynt den senaste tiden - men på tisdagen fick äntligen Magnus Norman känna sig som en vinnare igen.

Det kom på bekostnad av en annan svensk, det blev tuffare än många hade trott, 1-6, 6-3, 6-4, men det var så ytterst viktigt.

- Jag ville ha ett bra besked från kroppen och det fick jag i dag.

Historien om Normans skadeproblem har berättats många gånger om. Om höftskadan som till slut krävde operation hos en specialistläkare i Tennessee, USA, förra hösten. Uppehållet under vintern och slutligen comeback på touren tidigare i år. Men det har blivit ett återtåg utan större framgång.

Tvivlade

Han kom till Båstad med två segrar i år, den senaste i slutet av april och med sig fanns tvivlen.

- Jag är osäker på min egen form. Det är svårt att veta var man står när man ligger omkring 160:e plats på rankingen men kanske slår någon som är kring 20:e på träningen.

Tvivlet förvandlades inte precis till någon säkerhet efter första set. Det tog 23 minuter, sedan hade han hamnat i ett djupt underläge.

Vändningen kom när Norman lyckades bryta tillbaka till 2-2 i det andra setet.

Han tog ytterligare tre raka game fram till 5-2-ledning och kunde sedan hålla sin egen serve till setvinst. I tredje och avgörande set lyckades han sedan bryta Björkmans serve fram till 3-2 för att sedan hålla undan.

Inte så besviken

- Jag väntade på ett läge att komma in i matchen, förr eller senare kommer en chans och jag visste att om jag hittade mitt tunga spel, kvittar det hur bra Jonas spelar, jag vinner ändå.

Och för Jonas Björkman var inte besvikelsen allt för stor. Han kom i expressfart till Båstad från England. Med sig hade han sin första ATP-titel på fyra år (Nottingham) - men framförallt seger i dubbeln i Wimbledon tillsammans med Todd Woodbridge.

- Det är inte ofta man är nöjd med en förlust men det får jag väl vara i dag.

Björkman visste att enda chansen var att spela som han fortfarande var kvar på centrecourten i södra London. Med en kraftfull serve och volley började det bra, men slutade sämre.

- Det blev tyngre och tyngre för mig när Magnus hittade tillbaka till sitt spel.

För Björkman väntar nu dubbel med Woodbridge i Båstad, för Norman väntar Dominik Hrbaty, Slovakien, i andra omgången.

Nyckelmatch

- Det blir en nyckelmatch, vinner jag mot honom vet jag att jag kan sopa banan med resten av startfältet.

Det blir inte bara en nyckelmatch för Norman utan även för arrangörerna. Han är nu siste svensk kvar i turneringen, förlust på torsdag och Swedish Open kan stryka första ordet på affischerna.

- Det är tråkigt att ingen svensk är kvar men jag ska göra mitt bästa för att försöka rädda tennisveckan.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis