Sverige ”inte överraskade” av Uefas nej

Foto: Ermindo Armino/AP/TT
Danmark och Pernille Harder (bilden) slipper ytterligare straff efter den inställda VM-kvalmatchen.
SPORTBLADET

Svenska fotbollförbundet tyckte Uefas straff mot Danmark var för vekt. Det tyckte inte Uefa.

Det europeiska fotbollsförbundet har nu avvisat SvFF:s överklagan efter den uteblivna VM-kvalmatchen.

"Vi är inte helt överraskade", säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Uefa har avvisat Svenska fotbollförbundets överklagan av Danmarks straff efter den uteblivna VM-kvalmatchen lagen emellan i höstas.

Detta innebär att beslutet från Uefas disciplinnämnd från november står fast. Danmark tilldelades då en 0–3-förlust och böter, samt hot om uteslutning från kvalet vid inträffandet av en liknande händelse de närmaste fyra åren.

– Det är en lättnad. Vi har ju övervägt vilka konsekvenser det hade kunnat få i förhållning till vår planering för fortsättningen. Nu känner vi till de sportsliga konsekvenserna och det är en lättnad, säger Lene Terp i DBU.

Spelarna strejkade

Den inställda VM-kvalmatchen hade sin grund i att de danska landslagsspelarna bojkottade landslaget på grund av ojämlika villkor och för dålig ersättning vid landslagsspel.

Svenska fotbollförbundet menade dock att straffet likväl var för vekt.

"Vilka konsekvenser det får om man uteblir från en match i ett mästerskapskval är en principiellt sett viktig fråga, både för dam- och herrfotbollen. Vi vill ju inte riskera att hamna i situationer där nationsförbund, på grund av för milda sanktioner, väljer att inte ställa upp i matcher som ska spelas. Det är anledningen till att vi överklagade, och vi kan konstatera att problemet kvarstår", säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, i ett pressmeddelande.

"Kan sättas i bruk"

Beslutet kan överklagas till Idrottens skiljedomstol (Cas). Om SvFF går vidare i frågan är oklart.

"Det finns inga hard feelings alls mellan oss och Danmark. Vilken nation det handlar om är ointressant. Det är, som sagt, en viktig principfråga det rör sig om. Vi får se vilka möjligheter vi har att driva frågan om rimliga sanktioner vid den här typen av händelser vidare", säger Sjöstrand.

Sverige överklagade även för att kompenseras för uteblivna intäkter i samband med den inställda matchen.

Damallsvenska mästare på 2010-talet 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM