Ylvas guldklimp

SPORTBLADET

Hennes nya roll - mamma och tv-kommentator

ST. MORITZ

Livet blir inte alltid som man tänkt sig och det är därför Ylva Nowén, 32, är på plats i St. Moritz som expertkommentator - och inte som skidåkare.

Anledningen heter Pontus, snart två månader.

- Det är först nu som man förstår att skidåkningen inte var allt. Det fanns andra och viktigare saker, säger hon.

Foto: Ylva Nowén befinner sig i St. Moritz som kommentator för Svt. Mellan tv-uppdragen har hon fullt upp med snart två månader gamla sonen Pontus.

I våras - efter säsongen - bestämde sig Ylva Nowén för att ta sig en funderare på framtiden. Hon letade efter lusten att träna och fann den igen. Men ett graviditetstest i slutet av april förändrade allt och Ylva Nowéns karriär tog slut i samma stund som hon fick beskedet.

Hon behövde inte fundera längre.

- Valet var enkelt och med facit i hand saknar jag inte skidåkningen. Tycker det är så skönt att göra någonting annat. Det här är livet, säger hon och tittar ner i famnen.

Lille Pontus försöker, något yrvaket, fånga mamma Ylvas uppmärksamhet. Samtidigt tittar han ut över folkmassan på den jättelika skidstadionen i St. Moritz.

- Det ska börjas i tid. Han kommer, oavsett om han vill eller inte, att växa upp med idrotten, säger Ylva Nowén.

Pappa är Mats Sundberg, är finländare och jobbar som tekniker i det framgångsrika amerikanska landslaget.

- Jag är nästan ensamstående mamma just nu. Mats har sitt att tänka på, men jag var förberedd att det skulle bli så här fram till sommaren. Då får vi vara tillsammans, alla tre, säger Ylva .

Allt förändrades

Hon konstaterar att allt förändras över en natt.

- Det var en större omställning än vad jag trodde. Planeringen, som tidigare var så viktig, får man kasta direkt. Nu är det han som styr mitt liv in i minsta detalj.

- Sedan är man naturligtvis ovan, det här är ju mitt första barn. I framtiden blir det säkert annorlunda. Man lär sig hela tiden nya rutiner. Som tur är Pontus en snäll liten kille, så det går bra ändå.

Ylva Nowén är på plats i St. Moritz som expertkommentator åt Svt - hon har tagit över Pernilla Wiberg - och för att det överhuvudtaget ska fungera har hon tagit mamma Karin med sig.

- Mamma har hand om honom när jag jobbar, säger hon.

Mellan åken rusar Ylva Nowén till åkartältet för att mata Pontus. Hon är hela tiden stressad och har bara en kort stund på sig innan det är dags att gå tillbaka till backen.

- Ja, han ska ha sitt och sedan måste jag upp och besikta banan, förbereda vad jag ska säga och allt som hör till det här jobbet. Men det går, säger hon.

Hur tycker du premiärsändningen gick?

- Det var ovant, det var det. Men jag försöker och jag hoppas att folk tyckte om det dom såg.

Hon har inte lagt skidorna på hyllan för gott. I vår ska Ylva Nowén åka SM.

- Men det är mest för att det är roligt. Jag är ur form, om man säger så. Tränade häromdagen och jag hade inga muskler kvar. Det var hemskt, säger hon.

Ylva längtar inte efter ett guld längre. Det har hon redan vunnit i form av Pontus, två månader.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint