Hammarby och Sand-viken semifinalklara

SPORTBLADET

Vänersborg och Västerås vann sina matcher

STOCKHOLM

Jonas Claesson försvann - och med det djupledsspelet.

Men efter 3-0 i matcher mot Bollnäs är Hammarby ändå klart för semifinal i bandyslutspelet.

Även Sandviken är semifinalklart, efter 10-3-segern mot Villa-Lidköping.

Foto: David Karlsson

Fixstjärnan Jonas Claesson, som slutade inför säsongen, hade behövts i Hammarby i den första halvleken i söndagens kvartsfinal.

De saknade stundtals fantasi i anfallsspelet och när Bollnäs krympte ytorna och spelade ett aggressivt försvarsspel var "Bajen" uddlösa framåt.

Men i stället för Claesson har de något viktigare - speciellt i ett slutspel:

Lagmoral.

- Det är ett kännetecken för oss i år, att vi inte viker ner oss. I halvtid frågade vi hur många som var sugna att åka till Bollnäs på onsdag. Det ville ingen och vi beslöt oss för att knyta nävarna och gå in och vinna, sade assisterande tränaren Henrik Sundin efter 5-3-segern.

Spelade väntat

I halvtid stod det 3-0 till Bollnäs efter att hälsingarna imponerat med ett tufft försvarsspel och många spelare mellan bollen och det egna målet.

Hammarby hade stora problem, kom inte till några avslut - eller som Jonas Claesson, nu bara åskådare, själv uttryckte det:

- Idrott går ut att på luras, och vi spelar lite för väntat.

I den andra halvleken orkade inte Bollnäs längre, drog på sig några onödiga utvisningar, och Hammarby behövde bara en dryg kvart på sig att kvittera efter mål av Andreas Lindström (två) och Oscar Jonsson.

Det matchavgörande 4-3-målet gjorde David Karlsson på en målvaktsretur. Kalle Spjuth gjorde sedan 5-3 på tilläggstid.

Inte tvåsiffrigt längre

Bortalagets tränare Jocke Forslund, som nu gjorde sin sista match för Bollnäs, var både imponerad och förvånad av Hammarby.

- Förr om åren brukade man förlora tvåsiffrigt här på Zinken, men nu är det så här jämnt. Hammarbys försvar är betydligt bättre nu, men de saknar ett bra djupledsspel, sade han.

Henrik Sundin höll, om än motvilligt, med:

- Det finns många saker att förbättra. Vi får inte upp bollen på rätt sätt, de tryckte ner oss långt i banan och vi spelar lite väl individuellt ibland, sade han.

Saik till semi

Trots det är Hammarby semifinalklart, precis som Sandviken.

Saik slog Villa-Lidköping med 10-3 på Jernvallen - fast de imponerade inte heller.

Villa ledde med 3-1, men efter en stark upphämtning i slutet av den första halvleken kunde Patrik Södergren och Magnus Muhrén kvittera.

I den andra halvlekens inledning gjorde Daniel Mossberg 4-3 till hemmalaget under en rörig situation efter en hörna, och när Stefan Andersson slog in 5-3 (även det på hörna) kändes matchen avgjord.

Sandviken vann därmed samtliga fem matcher mot Villa denna säsong.

Fördel VSK

Västerås, utan avstängde Per Fosshaug i laget, vann mot Edsbyn med 7-5 efter att Michael Carlsson och Anders Bruun gjort två mål vardera, och har därmed 2-1 i matcher.

Västerås fick en drömöppning, och ledde med 4-0 efter en dryg kvarts spel, men sedan flyttade Edsbyn upp spelet och hade några chanser vid 5-3 att komma ännu närmare. I stället kunde Rinat Sjamsutov åka slalom genom försvaret och slå in 6-3.

I den sista kvartsfinalen är det fördel Vänersborg mot Boltic-Göta. Vänersborg vann med 7-6, och leder med 2-1 i matcher. Vänersborg ledde med 5-0 i halvtid, men efter en makalös upphämtning kvitterade Boltic och matchen gick till förlängning.

Väl där gjorde Sami Laakonen 7-6, bara 39 sekunder in i den andra förlängningshalvleken.

Hammarby får i semifinal möta segraren av Vänersborg/Boltic-Göta, medan Saik tar emot Västerås eller Edsbyn.

Niclas Johansson/TT