Guldfeber & bacillskräck

Publicerad:
Uppdaterad:

Virus i VM-byn då får media hålla säkerhetsavstånd

VAL DI FIEMME

Per Elofsson får inte ta någon i hand. Han måste hålla tre meters avstånd till alla han pratar med och han tvättar sig flera gånger om dagen.

Svenska skidlandslaget har drabbats av guldfeber - och bacillskräck.

Per Elofsson och de andra åkarna i svenska skidlandslaget riskerar inget i slutskedet av VM. Alla intervjuer hålls inomhus och inga journalister får komma närmare än tre meter.
Foto: mats strand
Per Elofsson och de andra åkarna i svenska skidlandslaget riskerar inget i slutskedet av VM. Alla intervjuer hålls inomhus och inga journalister får komma närmare än tre meter.

Ett magvirus härjar i det norska landslaget (VM-drottningen Bente Skari åkte hem i går), hos italienarna spökar en förkylning och nu är den svenska landslagsledningen livrädd att deras åkare också ska drabbas.

I söndags - efter Per Elofssons guld och Jörgen Brinks brons - införde landslagsledningen nya, strängare regler för alla åkarna i svenska truppen.

Landslagsläkaren Mats Carlén förklarar:

- Det är sent på ett mästerskap, åkarna är slitna och då kan dom lätt dra på sig sjukdomar. Dessutom härjar det redan en massa saker i andra lag - saker som vi inte vill ha hit.

Under första VM-veckan höll landslaget sina presskonferenser inomhus på hotell Montanara, men källarlokalen är numera stängd. Alla journalister som vill intervjua åkarna får göra det utomhus på en parkering. Dessutom finns det ett säkerhetsavstånd.

- Det är onödigt att stå nära varandra och jag ser inget hinder i att man håller ett par meters lucka när man pratar med åkarna. Nästan alla virussjukdomar sprids med så kallade vattendroppar (saliv), säger Carlén till Sportbladet.

En annan dödssynd för en hårdtränad och sliten åkare är att ta människor i hand.

- Jag har sagt att dom inte ska göra det, men det är klart, kommer kungen på besök gör man naturligtvis ett undantag. Men sedan får åkarna rusa upp och tvätta sig, säger Mats Carlén och skrattar.

Åkarna har fusklapp

Svenska skidåkare har några tunga mästerskap bakom sig. I OS i Nagano 1998 var nästan alla sjuka, i Lahtis 2001 var många krassliga och i OS i Salt Lake City förra året härjade också en massa sjukdomar.

Hittills i Val di Fiemme har laget klarat sig.

- Än är det inte slut, men vi är runt 30 personer här och ingen har dragit på sig någonting. Det är egentligen fantastiskt, men vi har jobbat hårt och målmedvetet för att förebygga sjukdomar, säger Mats Carlén.

Han har gett åkarna ett papper med råd om hur de ska hålla sig friska.

De aktiva är som känsligast när de tagit ut sig rejält efter ett lopp eller ett tungt träningspass.

- Ibland blir det svårt att följa reglerna. När Per vann så blev han nästan överfallen av folk i målfållan. Men vad ska man göra? Sådana gånger kan man bara hoppas, säger Mats Carlén.

Han följde Per Elofsson under hela gulddagen och under den internationella presskonferensen var han framme och bad honom ställa sig upp. Inte sitta.

- Det är små saker man ska tänka på och jag gör gärna det om jag kan undvika att bli sjuk, säger Per Elofsson.

Några meter från media.

Så ska de svenska landslagsåkarna hålla sig friska i skid-VM

Patrik Thornéus

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN