”Jag litar på de svenska åkarna”

1 av 2
SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se.

PYEONGCHANG. Uppdrag granskning har pekat ut två svenska landslagsåkare för sina höga blodvärden. 

Nu får åkarna stöd av Marit Björgen. 

– Jag litar på de svenska åkarna, säger stjärnan. 

Uppdrag gransknings ”OS – ett orent spel” har rört upp känslorna rejält i skidvärlden. En svensk manlig herråkare pekas ut som sannolikt dopad på grund av sina höga blodvärden och en annan åkare sägs också ha uppseendeväckande höga blodvärden. Landslagsläkaren Per Andersson berättade i går för Sportbladet att det handlar om en manlig och kvinnlig åkare som nu är aktiva i landslaget men Svenska skidförbundet och Fis har slagit tillbaka starkt mot SVT:s uppgifter och menar att programmet är oseriös journalistik. 

Nu får de svenska åkarna stöd av Marit Björgen

– Det är klart att det inte är kul att bli anklagade. Men jag som har varit med länge vet att det är något man måste leva med. Så länge man vet vad man har gjort och står för det man gör kan man stå med rak rygg, säger hon.

”Har inget att dölja”

Björgen känner ingen oro för att någon av hennes konkurrenter skulle vara dopade. 

– Jag litar på de svenska åkarna, säger hon. 

Även norska åkare pekas ut för sina höga blodvärden i Uppdrag granskning som även tar upp användningen av astmamediciner inom längdsporten. 

På presskonferensen inför damernas skiathlon på lördag var frågorna om doping många. 

– Inför ett mästerskap skriver media sina saker, sådana som kanske inte alltid är positivt. Men vi kan inte göra så mycket och jag tror att det är viktigt för oss att fokusera på tävlingarna. Men vi har inget att dölja. Vi står för allt vi gör, säger Björgen.

Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM