Stoppades från guldjakten av norska taktiken

SPORTBLADET

PYEONGCHANG. När Simen Hegestad Krüger ryckte kände Martin Johnsrud Sundby att han hade kunnat hänga på. 

Men norrmännen stoppades av den egna taktiken.

– Det var frustrerande. Vi ville också åka för guldet, säger Johnsrud Sundby. 

Simen Hegestad Krüger kraschade och bröt en stav i starten. Ändå stod den mest okända norrmannen överst på pallen. När Krüger stack på sista varvet var det ingen som svarade. 

Det fanns dock två åkare som kanske hade kunnat göra det. Men Martin Johnsrud Sundby och Hans Crister Holund stoppades från att jaga ikapp landsmannen. 

– Vi har en klar lagtaktik som säger att om någon av oss får en lucka så får de andra inte försöka jaga ikapp. Jag och HC väntade på att Alex, Dario, Maurice skulle försöka. Båda var väldigt förvånad att ingen försökte, säger Johnsrud Sunby.

”Blir tagna på sagen”

Efter presskonferensen utvecklade Johnsrud Sundby hur den norska lagtaktiken fungerar.

– Om jag hade använt massa krafter och dragit med Alex Harvey som har den starkaste finishen hade det sett så dumt ut. Det kunde vi inte riskera i den positionen.

Vad tycker du om den taktiken?

– Man kan inte tycka annat än att den lyckades hundra procent i dag. När saker blev som det blev har vi ingen möjlighet. Vi gör det vi har planlagt. Jag och Simen blir lite tagen på sängen att ingen är starkare i dag. Jag trodde att både Dario och Manificat skulle ta igen Simen ganska snabbt. När de inte blir så måste vi hålla oss till lagtaktiken och den fungerade fantastiskt i dag.

”Hade vi haft andra flaggor på bröstet hade vi kört”

Johnsrud Sundby är inte bitter, men han känner att han hade kunnat slåss om guldet om han hade fått chansen.

– Jag tror både att jag och Hans Crister har en väldigt bra dag och hade vi haft andra flaggor på bröstet hade vi gått efter ja. Men vi måste veta att de andra inte är starka nog att gå med. Det är det vi känner till slut och så skriker HC att ”nu går vi”. Men vi måste vänta till den tidpunkten när vi är säkra på att vi kan skaka av oss de andra. Då har jag tillåtelse att jaga Simen, men vid den tidpunkten är det för sent, säger stjärnan och fortsätter:

– För första gången någonsin funkar lagtaktik i längdåkning, det har aldrig hänt förut. Jag är ändå stolt över att vi är så disciplinerade och låter Simen gå och så sitter vi här med tre medaljer. Det är lite emotionellt i sig.

Hegestad Krüger tackade lagkamraterna för att de följde den planerade taktiken.

– Jag tror att jag är skyldig dem ett stort tack för att de inte jagade ikapp när jag gick för det, säger han.

OS-höjdare – 11 februari 00:18

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

OS-höjdare – 12 februari 00:18