Nära att dö – nu vidare till finalen

Williams om bedriften: ”Det är inte normalt”

avAndreas Käck

SPORTBLADET

Hon höll på att dö när hon födde sin dotter.

Nu, tio månader senare, är den 36-åriga mamman Serena Williams framme i final i Wimbledon.

– Det är inte normalt, säger hon själv om bedriften.

Serena Williams är tidernas bästa damtennisspelare. Hon har vunnit Wimbledon sju gånger och har totalt 23 grand slam-titlar på meritlistan.

Nu är hon i final i Wimbledon igen.

Det kanske inte låter som någon skräll, men det är det.

För tio månader sedan var hon med om en livsomvälvande upplevelse. Hon födde sitt första barn, dottern Olympia, och även om det gick bra för bebisen, så höll det på att sluta riktigt illa för Serena själv. Hon var – som hon själv beskriver det – nära att dö.

”Jag bröt ihop”

Födseln skedde med akut kejsarsnitt sedan Serenas puls gått ner kraftigt under värkarbetet. Kejsarsnittet gick bra, men dagen efter uppstod stora komplikationer då hon drabbades av en blodpropp i lungan. Och som om inte det vore illa nog ledde hostan som följde efter blodproppen till att hon hostade upp ärret från kejsarsnittet, varpå hon tvingades genomgå ännu en operation.

Totalt spenderade Serena Williams sex veckor på sjukhus.

– Jag vet inte hur många gånger jag bröt ihop. Samtidigt var jag arg för att jag grät – och ledsen över att ha blivit arg. Jag kände skuldkänslor, för hur kunde jag vara ledsen när jag precis fått en så fin bebis?, berättade hon i en intervju i tidningen Vouge.

Så här i efterhand tror 36-åringen att födseln gjort henne starkare både som person och som tennisspelare.

– Jag har en tendens att förlora matcher när jag känner mig ångestfylld, men nu känns det som att mycket av den ångesten försvann när Olympia föddes. Jag behöver inte pengar, titlar eller prestige. Visst, jag vill ha allt det där – men jag behöver det inte. Det är en annorlunda känsla nu, säger hon.

”Känns helt galet”

Kanske är det delvis den känslan som gjort att hon kunnat prestera på max i Wimbledon i år.

Många experter pekade visserligen ut den 23-faldiga grand slam-mästarinnan som favorit i årets turnering, men Serena själv var aldrig lika övertygad. Efter semifinalsegern mot tyskan Julia Görges (6-2, 6-4) på torsdagen berättar hon att det känns som att hon överträffat sig själv.

– Med tanke på att jag varit borta från tennisen i nästan ett år känns det här helt galet. Jag vet knappt hur jag ska reagera, säger Williams.

När konferencieren ute på banan då konstaterar att ”fast du är ju Serena Williams, alla tar för givet att du ska gå till final”, svarar hon snabbt:

– Nej, nej! Det är verkligen inte givet. Man ska komma ihåg att jag hade en riktigt tuff födsel och sedan en operation efter det. För inte så länge sedan kunde jag inte ens gå och hämta posten, så det är definitivt inte normalt att jag tar mig till final. Men nu är jag där och jag tar en sak i taget och njuter av varje ögonblick.

Repris från 2016 väntar

I finalen – som spelas på lördag klockan 15:00 – väntar en repris från 2016 års final. Williams ställs nämligen mot Angelique Kerber.

– Hon (Kerber) är bevisligen en väldigt bra grässpelare. Jag älskar att se henne spela – och nu får jag möta henne. I final dessutom, säger Williams.

Den långa frånvaron från tennisen gjorde att hon klev in i årets Wimbledon med den blygsamma rankningen 181 och det här är första gången sedan WTA-rankningen infördes år 1975 som någon utanför topp 100 tar sig till final.

Skulle Serena vinna finalen så klättrar hon tillbaka innanför topp 20 på rankningen. Dessutom kliver hon upp på totalt 24 grand slam-titlar och tangerar då Margaret Court som den mesta mästarinnan. Därtill belönas hon i så fall med 26 miljoner kronor i prispengar.

Men kanske känns allt det där mindre viktigt just nu.

Kanske är bedriften i sig större än allt annat.

– Att gå till final är en otrolig insats av mig. Det ger mig motivation till att fortsätta karriären, säger Serena Williams.

Foto: Kirsty Wigglesworth / TT / NTB Scanpix
ARTIKELN HANDLAR OM