Malin Baryard–Johnsson: ”Bästa häst jag haft”

Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

avElisabet Hoff

SPORTBLADET

En nytaggad Malin Baryard-Johnsson siktar mot sitt femte VM. Tack vare superstoet H&M Indiana.

– Hon är extremt svår men kanske den bästa häst jag haft, säger 43-åringen som trivs bäst med ston.

För fyra år sedan fick Malin Baryard-Johnsson nöja sig med att vara reserv i VM i Caen. Nu är hon stekhet till en ordinarie plats i hopplaget i VM i Tryon, North Carolina, i september.

Motivationen går inte att ta miste på. Orsaken är ett stall, som efter en period med flera hingstar, åter fyllts på med ston. Där finns Cue Channa som gått OS i Rio och EM i Göteborg och Second Chance som plockar vinster på höjder strax under den högsta. Men framför allt en brun, stor, kantig och inte jättevacker halvsyster till Peder Fredricsons All In.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Indiana heter hon och sätter sin ryttare på prov hela tiden.

– Hon är inte helt hundra själv på vad hon håller på med och kräver ett extremt fokus från mig för att det ska gå vägen, säger Malin och myser.

”Mest potentiella häst jag haft”

Potentialen finns där. I massor. Liksom yvigheten. Allt rör sig och viftar när stoet går mot ett hinder. Det ser ut att koka i huvudet. Där måste hennes ryttare hålla sig stilla och iskall. Vara tryggheten, som en fyr i stormigt vatten.

2003 var Malin Baryard-Johnsson och den legendariska Butterfly Flip rankade som världens bästa ekipage. Ändå säger Malin: 

– Indiana är kanske den mest potentiella häst jag någonsin haft. Kanske även en av de svåraste. Men det är ju extremt motiverande när man har så mycket erfarenhet och kunskap som jag och får en så klurig nöt att knäcka och samtidigt veta att det kan bli hur bra som helst. 

På vilket sätt är hon svår?

– Hon har rätt mycket emot sig. Det mentala är jättesvårt för henne. Hon är stort och stark, lite förvirrad och känslig, nästan lite läskig ibland. Hon har landat rätt bra nu, men är inte alltid helt stabil. Hon kan inte riktigt hantera sin kropp. Men när hon väl kommer fram till hindren är hon klok

”Hejar alltid på kvinnor”

Du är tillbaka på ston. Känns det bra? 

– Ja jättebra. Det är svårt att ha både och också. Ston och hingstar tillsammans är alltid ett lite störningsmoment. Så det känns väldigt bra nu. Jag är ju jätteförtjust i ston.

Gäller det även människor. Är du feminist?

– Jag hejar alltid på kvinnor. Och ja, och jag är feminist, absolut. Jag tycker det ska vara lika för alla, och så vidare. Självklart.

Malin Baryard-Johnsson och Indiana startar i fredagens Grand prix och söndagens Nations Cup.

De har vunnit Jerringpriset fler än en gång 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM