Monsén tillbaka ­efter skada: ’Det är lätt att tvivla’

Foto: TT
Felix Monsén och Alexander Köll går in i VM på ett avslappnat sätt.
SPORTBLADET

ST. MORITZ. Felix Monsén var överraskande fyra på den sista störtlopps­träningen.

Efter den tunga skadeperioden hoppas 22-åringen nu kunna visa att superåket inte bara handlade om bra väder.

– Det är en otrolig självförtroendeboost att se att man var snabbare än ­några av toppåkarna, ­säger 22-åringen.

Felix Monsén och Alexander Köll kom till VM ­utan att ha tagit en enda världscuppoäng. Men med sin ­humor och sitt avslappnade sätt har duon snabbt blivit mediafavoriter. Det är dock inte bara utanför pisten som debutanterna har gjort avtryck.

Köll slog sig in på 30:e plats i onsdagens Super G och Felix Monsén var fyra på den sista störtlopps­träningen.

–  Det var ett litet väder-race, molnen kom och fick och jag hade tur och fick ­lite sol. Jag såg egentligen hela vägen ner och det gör ­ganska mycket i störtlopp att ha sikten. Men jag kollade på åkningen igår och det var precis så jag vill åka och då åker man snabbt, om man gör som tränaren vill, säger Monsén.

”Väldigt målinriktad”

22-åringen från Saltsjö­baden har bott i Åre i tolv år och visste tidigt att han skulle satsa på skidåkningen.

– Jag har varit väldigt målinriktad och försökt ta hjälp på allt sätt jag kan. Redan när jag var 15 började jag ­jobba med en mental coach för jag har haft mycket ­prestationsångest. Just i fart är det mycket med det här mentala med att våga ta r­isker och våga lita på det man ska ­göra.

Mosén missade hela ­förra säsongen på grund av skada och har fått kämpa för at ta sig tillbaka.

–  Det blev ett längre ­uppehåll än jag hade förväntat mig. När man är ­borta från skidåkningen så länge som jag var blir det lätt att man tvivlar lite och ­känner sig bortglömd. Även fast min skada inte var ­superseriös så är det ­jobbigare än man tror. Det var tufft, men när man väl ­kommer tillbaka får man åka tillbaka den här skidglädjen på ett annat sätt, men vill verkligen åka snabbt.

”Riskerar mycket”

Självförtroendet har inte blivit sämre av torsdagens störtloppsträning och även om Monsén inte förväntar sig samma resultat i dag hoppas han kunna över­raska när lördagens planerade störtlopp i stället ska ­genomföras.

–  Det är en otrolig självförtroendeboost att se att man var snabbare än några av toppåkarna. Men man ska nog inte sätt allt för ­höga förhoppningar. Just på en tävlingsdag riskerar de här stora namnen mycket. De har rutinen och är det jämna förhållanden åker de otroligt snabbt. Jag får bara försöka hänga med, sedan vet man aldrig vad som kan hända.

ARTIKELN HANDLAR OM