Sarah Sjöström orkade inte i fjärilsfinalen

TOKYO. Nej, Sarah Sjöström orkade inte försvara sitt OS-guld.

I finalen på 100 meter fjäril slutade hon näst sist medan Louise Hansson kom femma.

– Jag ville inte ens simma den här distansen, säger Sjöström.

Sarah Sjöström var regerande olympisk mästare på 100 meter fjäril. Men i finalen i Tokyo var hon sist efter vändningen vid 50 meter och till sist 1,32 efter guldmedaljören Margaret MacNeil, Kanada.

Svenskans tid 56,91 var en och en halv sekund sämre än den i Rio 2016. Den var också åtta tiondelar sämre än vad hon simmade i försöken för två dagar sedan.

När hon möter den svenska pressen efteråt slår hon ut med armarna.

– Jag var inte förberedd. Jag hoppades och drömde att jag skulle simma som i försöken och kanske lite bättre. I vanliga fall har jag haft en ganska bra trend på mästerskap, att blir jag bättre och bättre för varje lopp. Man märker att jag blev sämre och sämre för varje lopp, jag gör mitt snabbaste lopp i försöken och det är väldigt ovanligt för mig. Men jag är inte 23. Man kan inte tro det, men det är ganska stor skillnad återhämtningsmässigt, säger hon.

”Jag är inte superbesviken”

När märkte du att du inte hade chans på medaljer?

– Hm. Man försöker ändå. Det är inte så att jag tänker före loppet att ”det går inte”. Jag gjorde allt jag kunde, jag gick upp extra tidigt för att vakna till, jag tog en kalldusch, jag värmde upp extra tidigt och åt extra mycket kolhydrater.

Hon pustar ut.

– Jag har gjort allt jag kunnat för att göra bästa möjliga lopp. Jag kan inte göra mer. Det är här nivån ligger. Jag är inte superbesviken.

När kom du senaste sjua i en final?

– Jag vet inte. Jag har nog aldrig kommit sjua i en final.

För Sjöström återstår 50 och 100 meter fritt, vilket hon tror passar hennes kropp bättre efter armbågsskadan hon ådrog sig i vintras.

”Extremt stark mentalt”

Två placeringar före Sjöström, femma, slutade Louise Hansson, som putsade till sitt personliga rekord med en halvsekund. Det nya personbästat är numera 56.22.

– Det känns jätteskönt, jag visste att det här loppet fanns i kroppen. Jag hade fullt fokus på min bana, det var perfekt för mig att vara på ytterbana, jag kunde fokusera på mig och inte bli distraherad av någon annan, säger Hansson som alltså slog Sjöström med två placeringar.

– Sarah är en fantastisk simmare, extremt starkt psykiskt och mentalt. Hon har alltid varit en förebild. Det är tufft att simma många lopp och att komma tillbaka från skada, man är jätteimponerad av henne.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.