Erik Holmers straff kostade honom medalj i kanotslalom

TOKYO. Erik Holmer paddlade mot en sensationell bronsmedalj i kanotslalomen.

Sedan åkte han på 52 straffsekunder av domarna.

Hans regelbrott videogranskades – och stoppade svensken från en historisk framgång.

– Jag blev förvånad, säger svensken.

28 grader och bistra moln, men den rent plaskiga luftfuktigheten gjorde att temperaturen kändes som 40 grader enligt japanska meteorologer. Det var förutsättningarna när Erik Holmer oförskräckt kastade sig ut i den konstgjorda forsen för semifinal och final i kanotslalom (250 meters bana).

”Jag var inte alls säker”

Tio av 20 kvalificerade sig för final. Hårda bud, men Holmer paddlade på stabila 98,45 sekunder. Efteråt var han nöjd men också orolig.

– Jag är inte alls säker på om tiden skulle räcka.

Det var på håret, men svenskens tid höll måttet. Han paddlade in på en tiondeplats, vilket alltså betydde avancemang med minsta möjliga marginal. Holmer var därmed förste svensk i OS-historien att gå till final i grenen.

– Att nå ända fram till medalj är kanske inte riktigt rimligt att tro på redan i år, men det ska bli otroligt roligt att få ta mig an en OS-final, sa han försiktigt inför avgörandet.

Det visade sig att svensken skulle komma närmare en medalj än han någonsin kunnat drömma om.

Erik Holmer
Erik Holmer

VAR-granskning bakom straffet

För i finalen åkte Erik Holmer snabbt. Riktigt snabbt, till och med, och noterades för den tredje bästa tiden av samtliga finaldeltagare.

Där och då hade Sverige sin första OS-medalj från Tokyo. Sedan kom kallduschen.

Enligt domarna noterades han för två tydliga regelbrott. Därmed drog Holmer på sig 52 (50+2) straffsekunder och fick en totaltid på 148,59, i och med hans tid på 96,59.

50 straffsekunder delas ut om man missar en port, eller kör in i den åt fel håll. De andra två sekunderna berodde på att Holmer vidrörde en port. Svensken var först osäker på om straffet verkligen var korrekt, men videogranskarna som går igenom varje regelbrott stod fast vid beslutet.

– Den missade porten gör stor skillnad, sa han efteråt.

”Min padeltid hade räckt för brons”

Holmer bubblade av känslor när han mötte pressen efter sin trots allt sensationela insats. Lycklig över den oväntade framgången, men också smärtsamt medveten om hur nära han var något historiskt.

– Min paddeltid hade räckt till ett brons: jag visste att det fanns en möjlighet om final, men att vara med och slåss om medaljerna skulle det krävas något exceptionellt för. Så det är ju lite nu: ”fan... om det inte var för det där 50-straffet”. Samtidigt är det en dröm bara att vara i den här finalen.

Han är tydlig med att han accepterar domarnas beslut, särskilt det ena av straffen som lade till två sekunder till totaltiden.

– Jag vet fortfarande inte vad som hände. Jag visste inte vilken port det var. Men videodomarna har de bästa vinklarna. Säger de att det är 50 sekunder så är det 50 sekunder. Även om jag inte kände det och blev förvånad, så har de flera bra videovinklar. Då utgår jag från att det var så.

Han var dock inte ensam om att göra misstag. I finalåken var flera kanotister betydligt mer offensiva än tidigare, vilket gav en del straffsekunder. Holmer blev till slut näst sist i finalen. Jiri Prskavec från Tjeckien tog guldet, slovaken Jakub Grigar silvret och Hannes Ger Aigner, Tyskland, knep bronset.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.