Sophie Hansson

EM-guld till Sophie Hansson på 100 meter bröstsim

Av: 

Fredrik Andersson

Sophie Hansson tog EM-guld efter uppvisning i finalen.

Foto: PATRICK B. KRAEMER / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Snabbast av alla i semifinalen.

Och snabbast av alla i finalen.

Under onsdagen tog Sophie Hansson EM-guld på 100 meter bröstsim.

– Det är obeskrivligt, säger hon till C More.

1.05,69 – nytt svenskt rekord i semifinalen – följdes upp med exakt samma tid i finalen i Budapest under onsdagen, vilket innebar EM-guld för Sophie Hansson.

22-åringen från Helsingborg blev därmed den andra svenskan som lyckats vinna EM-guld på 100 meter bröstsim i långbana. 2002 vann Emma Igelström guld under EM i Berlin.

– Det är så mycket känslor. Att se mitt namn högst upp på tavlan... det är obeskrivligt. Jag är så himla tacksam. Jag fick en bra första 50, då var det bara gasen i botten. Om jag gjorde mitt lopp visste jag att det skulle bli en ganska bra tid. Jag är så lycklig, säger Hansson till C More.

Första medaljen

Medaljen var Hanssons första medalj i ett seniormästerskap.

På frågan om vad det betyder att gör samma tid som i går (semifinalen) och vara näst snabbast i världen i år (amerikanska Lilly King är den enda som simmat snabbare det här året) säger Hansson:

– Mycket. Det är väldigt ofta man ser att semifinalerna brukar gå snabbare än finalerna för att det är nerver och press. Att kunna tangera det och gå under 1.06 igen, fan, det är så skönt, säger hon till TT.

Efter att ha tagit emot guldmedaljen var Hansson märkbart rörd.

– Det känns så himla roligt, att höra nationalsången och stå på pallen… det är en speciell känsla. Det är en dröm att stå högst upp på pallen i ett mästerskap… det är… nu börjar jag gråta igen, säger hon till C More.

– Jag är så rörd, jag vet inte riktigt vad jag ska säga.

22-åringen vann guldet med 44 hundradelars marginal. Silvret gick till italienskan Arianna Castiglioni, medan Martina Carraro, Italien, knep bronset.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publisert:

LÄS VIDARE

OS 2021 i Tokyo: Allt inför sommar-OS – TV och program dag för dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Sophie Hansson

Simning