Coronaviruset

Restriktionerna lättas – 3 000 personer kan tillåtas i juli

Av: 

Cesar Fältskär

Hugo Månsson

SPORTBLADET

Regeringen lättar som väntat på coronarestriktioner för idrottsevenemang.

Från och med 1 juni tillåts 500 personer att besöka bland annat idrottsarenor.

1 juli kan de ökas till 3 000 personer, vilket betyder att de allsvenska lagen kan få ta emot bra med publik lagom till återstarten efter EM.

Mer än åtta personer kommer äntligen få gå på liveidrott igen. Regeringen med Stefan Löfven i spetsen meddelade i dag att 500 sittande personer från den 1 juni kommer att tillåtas vid utomhusevenemang.

Vid idrottstävlingar inomhus gäller från nästa vecka max 50 personer och för tävlingar i skog, på vatten och på väg är det max 150 personer som får delta.

Avveckling av restriktioner

Lättnaderna sker under förutsättningen att smittspridningen minskar och att trycket på sjukvården inte ökar. Det är upp till regionerna att bedöma om förändringarna kan göras, men från regeringshåll finns nu nya riktlinjer.

Nivå ett träder i kraft den 1 juni. Den 1 juli, en månad senare, kan 3 000 personer tillåtas på idrottstävlingar utomhus. Detta gäller endast om personerna tilldelas en sittplats, och att man håller avstånd.

– Om deltagarna anvisas en sittplats, till exempel på utomhusarenor, kan upp till 3 000 deltagare tillåtas, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).

Detta betyder att de allsvenska lagen kan få ta emot 3 000 personer till återstarten i juli.

Första publikmatchen

GIF Sundsvall blir den första klubben att få ta in publik. Den 1 juni tar man emot Jönköping Södra i superettan. Tre dagar senare spelas flera matcher i damallsvenskan.

Senast ett lag i allsvenskan hade publik var Falkenberg, som i november 2020 hann med en match med 300 deltagare innan regionen drog ned antalet till åtta personer igen.

– Nivåerna och stegen därefter var inte oväntat, men däremot var det intressant att man tidspressade det. 1 juli och så vidare. Det är naturligtvis oerhört spännande. Så får vi något att arbeta med, säger generalsekreterare för Svensk elitfotboll, Mats Enquist, till Sportbladet.

Hur ser du på nivåerna med en maxgräns på 500 till en början?

– Vi har själva arbetat med en annan modell med en procentandel av arenakapaciteten. Men när vi kommit så här långt så är det inte det viktiga. Låt oss lägga energi på det här i stället, säger Enquist.

– Just nu lägger vi det åt sidan och arbetar tillsammans.

Senast en allsvensk eller damallsvensk klubb fick ta in maxantal supportrar på läktarna var i november 2019 – snart ett och ett halvt år sedan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Foto: Bildbyrån
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Coronaviruset

LÄS VIDARE

Widell Zetterström efter comebacken: ”Ofattbart”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Regeringen

Allsvenskan i fotboll

Superettan

Fotboll