Nya succén för Pannie Kianzad i UFC – vann igen

Pannie Kianzad, 29, rusar mot den absoluta toppen i MMA-världen.

I natt vann hon sin fjärde raka i UFC med en tung poängseger över meriterade
kanadensiskan Alexis Davis.

– Jag känner mig hedrad. Jag växte upp med att följa Davis, sa Pannie medan hon grät glädjetårar under segerintervjun.

Pannie sjöng med I sin inmarschlåt Heaven is a place on earth med Belinda Carlisle och himlen är verkligen en plats på jorden nu för den i Iran födda skånskan.

Fyra raka vinster i MMA-sportens ledande världsorganisation UFC. Alla vunna på eniga domslut av domarna. Mot Davis blev siffrorna klara 30–27, 30–27, 29–28.
Inför nattens match rankades Pannie som elva i UFC:s bantamviktsdivision. Nu kliver hon upp på topp tio och snuddar vid den titelfajt hon kämpat så länge och så hårt för att få.

Ingen svensk kvinna har ens varit nära en titelmatch i UFC tidigare.

– Jag hoppas att ni gillade vad ni fick se, ropade Pannie ut till publiken i Gila River Arena i Glendale, Arizona, när hon lite starstruck intervjuades för första gången någonsin av UFC-profilen Joe Rogan.

”Boxningen är min bas”

Rogan berömde Pannie för hennes boxning som direkt från start satte prägel på matchen.

– Boxningen är min bas men jag är ledsen över att jag inte fick visa upp min grappling, för jag är en väldigt bra grappler, svarade Pannie och det är säkert rätt sätt för henne att se framåt på.

Hennes vänsterjabb satt perfekt matchen igenom och följdes upp med ett antal klockrena högerträffar, men det blev hela tiden på kontring vilket lätt kunde tolkas som att Davis styrde matchen. Trots träffsäkerheten riskerades segern av en känsla av passivitet.

Även om det var en illusion tror jag att MMA-domare oftast vill se prov på mer än en teknik i matcherna. Oavsett hur vass boxare man än är kanske domarna inte ser en som en som behärskar den komplexitet MMA innebär med alla dess vitt skilda tekniker. En spark då och då. Helst en nedtagning. Variation ger plus i kanten medan aldrig så ren och fin boxning innebär en risk så länge som det inte finns tillräcklig kraft i träffarna för att sänka motståndaren.

Pannie Kianzad har definitivt haft motgångar i sin karriär. Men hon har aldrig gett upp sin dröm. Hon är en fajter. Beredd att offra sig fullständigt för att komma dit hon vill. Till den absoluta toppen.

”Ingen trodde jag skulle ta mig hit”

Som är smal och sylvass.

Man ska ha klart för sig att medan världstoppen i professionell boxning på damsidan är ytterst begränsad till ett fåtal verkligt duktiga pugilister så kliver hela tiden ständigt nya grymma kvinnor in i MMA-buren med kapacitet att fördärva motståndare på hur många sätt som helst.

Pannie Kianzad balanserar på gränsen till den där toppen med chans att hamna allra överst.

– Jag tror att folk måste bli medvetna om min speed och min målmedvetenhet. Jag hade en skakig start för några år sen, ingen trodde jag skulle ta mig hit, men jag är här för att stanna.

Jag tänker inte på att slåss om en titel. Jag vill vinna en titel. Det är skillnaden, säger Pannie.

Alla på hennes nivå resonerar likadant och alla har sina speciella talanger som krävs för att bli så pass bra.

Då avgör oftast viljan.

Jag tror inte att många vill mer än Pannie Kianzad.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN