”Han skjuter hårdast i VM”

I kväll måste Sverige stoppa Belarus monsterskytt

Bokstavligen största hotet mot Sverige i kväll?

206 centimeter långe monsterskytten Uladzislau Kulesj.

– Han skjuter hårdast i VM, säger Andreas Palicka.

Många handbollskännare har de senaste tre-fyra åren spått att Belarus ska utmana om medaljerna i mästerskap.

Detta i kraft av en mycket stark generation spelare födda 1995–96: mittnian Artsiom Kulak, vänsternian Uladzislau Kulesj, linjespelaren Artsem Karalek och högersexan Mikita Vailupau.

Än så länge har de inte lyckats. I VM 2017 körde Sverige över Belarus i åttondelsfinalen och till VM 2019 lyckades man inte kvalificera sig. I EM har man radat upp tre raka tiondeplatser.

Ska belarusierna lyckas i årets VM måste man börja med att besegra Sverige i kväll för annars lär man vara borta från en kvartsfinal eftersom man går in i mellanrundan med blott en poäng.

Vill se bollen lämna handen

Sitt längsta vapen har man i den 206 centimeter långe vänsternian Kulesh med sitt fruktade skott.

– Han skjuter hårdast i VM, säger Sveriges målvakt Andreas Palicka, som ställts mot Kulesj flera gånger..

Reaktionstiden för en målvakt är då minimal.

– Jag tittar på kroppen och armrörelsen. Jag följer ju inte spelet utan bollen när jag står i mål. Avgörande för mig är att se bollen innan den passerar försvararen. Ser man den först när den passerat försvararen är det svårt att rädda. Man rör sig precis när bollen lämnar deras hand. Det är drömläget. Många jobbar med att gömma skottet. Jim Gottfridsson är en av de bäst i världen på det.

”Då smäller det”

Kulesj spelar numera i polska storklubben Kielce. Där har 24-åringen, menar Palicka, med hjälp av tränaren Talant Dutjebajev utvecklats mycket som handbollsspelare efter att tidigare ”bara” varit en superskytt.

– Mot Kulesj handlar det om att försvararen ska komma ut och få träff. Får han skjuta från tio-elva meter är det okej. Men kommer han innanför niometer går det fort. Då smäller det. Då blir det svårt för oss målvakter.

Men de hårdaste skotten är inte alltid de svåraste att rädda.

– Svårast att läsa är de som tittar väldigt länge på målvakten, är bra på att bedöma avståndet till sin försvarare så denne aldrig får träff och skjuter i konstiga lägen. Spelare som Gottfridsson, Aron Palmarsson, Andy Schmid och Albin Lagergren är bra på det, säger Palicka som nedan utser vilka niometersspelare i världen som är bäst på olika skott.

Uladzislau Kulesh
Uladzislau Kulesh

Palicka utser de bästa skyttarna i världen

Hårdaste skottet?

– Vuko Borozan (Montenegro) skjuter otroligt hårt. Men han är inte med i VM. Kulesj skjuter hårdast i VM.

Bästa underarmsskottet?

– Det har Andy Schmid (Schweiz) fortfarande.

Bästa avstämda skott?

– Aron Palmarsson (Island). Han får upp en fruktansvärd hastighet i det skottet.

Bästa hoppskottet?

– Melvyn Richardson (Frankrike). Han hittar avstånd till försvaren, har en mycket bra spänst och kan vänta länge i luften innan han skjuter. Det gör det svårt för målvakten och försvaret att hitta ett samarbete. Jag vill lyfta fram Jonathan Carlsbogård här också. Han jobbar med olika intervaller, han kan skjuta snabbt men också sent.

Lurigaste skottet?

– Fortfarande Mikkel Hansen på en bra dag. Han är väldigt jobbig att spela mot på det sättet att han har samma skottrörelse med armen och sedan vrider och vänder han på skottet med bara några fingrar. Han ger inte målvakten många ledtrådar och sedan kommer det en raket från den där handleden. Får han skjuta fritt från niometer i en match så gör han nog åtta mål på tio skott. Det är det inte många som gör.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.