Linn Grant gör succé i majorn

Svenska amatörer imponerar i US Open

Linn Grant, 21, tar US Open med storm.

Den svenska amatören ligger tvåa efter halva tävlingen – och är inte det minsta förvånad.

– Jag vet vad jag kan, säger hon till Sportbladet.

Linn Grant verkar ha speciella band till just US Open. För två år sedan var hon, ytterst sensationellt med i tätstriden efter 36 spelade hål. Då var hon bara 18 år gammal och gjorde sin första majorstart någonsin.

Nu upprepar sig historien.

21-åringen från Viken i nordvästra Skåne – som alltjämt är amatör – spelar storartad golf borta i Houston, Texas, och ligger just nu tvåa efter två raka 69-rundor.

Hon är tre slag bakom ledarinnan Hinako Shibuno (Japan).

– Ja, jag har skött mig bra hittills. Det går verkligen inte att klaga, säger hon när Sportbladet når henne över telefon vid midnatt, svensk tid.

”Minst förvånad”

I tv-intervjun med Viaplay efter rundan fick Grant frågan om hon är förvånad. Hon svarade då, med ett sprudlande självförtroende i rösten, att:

– Jag är nog den som är minst förvånad.

För Sportbladet utvecklar hon:

– Jag vet vad jag kan och inte kan, vad jag är bra på och inte. Det är väl bara att jag inte har haft så många chanser att visa det än, säger 21-åringen.

När hon hade tätkännig 2018 kollapsade hon under helgen. Det ska hon försöka undvika nu.

– Den gången sprang tankarna i väg. Det blev väldigt stor uppståndelse och jag lyckades inte hantera det. Men jag har lärt mig mycket sedan dess.

Hur trivs du med uppståndelsen nu?

– Alltså, den kommer ju på köpet så det är något man får tugga i sig. Samtidigt tycker jag att det är det minst roliga. Jag är nästan mer nervös inför en tv-intervju än inför första utslaget.

Samtidigt är ju all uppståndelse ett kvitto på att du spelar bra golf?

– Absolut, så är det.

Sänkte inspelet

Grant är inte den enda svenska amatören som imponerar. Även Maja Stark, 20, och Ingrid Lindblad, 20, har hugg på täten. Starks andravarv innehöll en mäktig eagle på det sjätte hålet där hon sänkte inspelet – från 121 meter.

– Jag såg den inte gå i, men jag hörde att folk började skrika. Det var väldigt skönt att höra, säger Stark i Viasat.

US Open är den mest penningstinna turneringen inom damgolfen. Vinnaren får 1 miljon dollar, vilket motsvarar cirka 8,5 miljoner kronor med dagens växelkurs. Amatörer får dock inte ta emot några prispengar.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.