Pelle Svensson

Pelles sista önskan: Begrav mig i overallen

Av: 

Kristoffer Bergström

Pelle Svensson.
Pelle Svensson.

SPORTBLADET

Pelle Svensson hade en sista önskan innan han dog.

Brottaren ville inte bli begravd i kostym utan i ett plagg som betytt oändligt mycket mer för honom.

77-åringen ville ligga i kistan i blå och gul träningsoverall.

I augusti 2019 märkte Pelle Svensson att hälsan sviktade. Den tidigare världsmästaren i brottning fick blod i avföringen och vände sig till läkarna som konstaterade cancer.

– Sedan blev det värre och värre, men han slapp smärtor länge. Han hade inte ont förrän nu i somras. Det var då det börjad sprida sig och han fick äta morfin, berättar sonen Fredrik Svensson.

De två brukade åka på fiskeresor ihop. När Fredrik tävlade i styrkelyft stod Pelle vid hans sida, som den där gången i tjeckiska Pilsen 2014 när sonen vann EM-guld i bänkpress.

Det året fick Fredrik ST-pokalen, Sundsvalls tidnings pris till Medelpads bästa idrottare, exakt 50 år efter Pelle, som vann OS-silver i brottning 1964.

Hade en innerlig önskan

Pelle Svensson var utöver brottare också en framstående advokat. Han älskade att slänga käft med folk, att varva skämt med allvar. Men sina sista månader blev han tydligare märkt av demens och cancer.

– Han var hemma hos mig på midsommarafton, så någon gång kunde vi ”kidnappa” hem honom från servicehuset. Men sista halvåret blev det inga djupare samtal, bara att man tycker om och älskar varandra. En vecka innan han dog hälsade jag på. Då sa han ”åh vad glad jag blir, Fredrik, jag har längtat efter dig”. Så demensen hann inte gå för långt.

Pelle och Fredrik Svensson 2015.

De sista tio åren pratade Pelle om döden ibland. Han ville inte sluta som ett paket, brukade han säga. Och när tiden var inne hade han en innerlig önskan.

– En klubbkompis kom med Saik-overallen. Han hade skaffat en ny åt Pelle för två månader sedan. Den sa Pelle själv att han ville begravas i. Vi la medaljerna på honom när han somnade in, men dem sparar vi som minne.

”Klart han ska få som han ville”

Begravningen kommer att äga rum den 29 december, att Pelle ska bära gul och blå finklädsel då är givet.

För Saik, Sundsvalls atletik- och idrottsklubb, var helt central i Pelle Svenssons liv sedan han blev medlem som 16-åring.

– Ja, vi har bestämt att han ska begravas i overallen, för det var vad han ville göra. Han stod brottningen och Saik nära hela livet och har hjälpt dem mycket efter karriären med sponsorkontakter vid SM-tävlingar. Klart att han ska få som han ville, säger sonen Fredrik Svensson.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Flinck: Det här duger inte

ÄMNEN I ARTIKELN

Pelle Svensson

Brottning