Wolfgang Pichler

Glädjebeskedet: Pichler har vaknat

”Otroligt rörda över allt stöd”

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

Glädjebeskedet:

Wolfgang Pichler har vaknat och mår efter omständigheterna bra.

– Han har frågat om Franska Öppna i tennis och det tyder på att han är på väg tillbaka, säger hans bror Claus Pichler till Sportbladet.

Det har gått en vecka sedan skidskyttevärlden fick chockbeskedet att Wolfgang Pichler drabbats av en hjärtattack under ett träningspass på cykel tillsammans med några vänner strax utanför hembyn Ruhpolding.

Enligt tyska tidningen Bild föll Pichler av cykeln när han drabbades av hjärtattacken och fick också huvudskador. Han ska ha återupplivats på plats och sövdes sedan ner i koma på sjukhuset i Traunstein.

Nu kan Sportbladet berätta att Pichler vaknat upp. Det meddelar hans bror Claus i en intervju.

– Med tanke på han haft en hjärtattack så är han alright, säger Claus till Sportbladet.

– I torsdags kunde de ta bort röret som gav honom konstgjord andning. Sedan dess har Wolfgang kommit tillbaka sakta men säkert. Han kan andas och prata. Läkarna är mycket tillfreds med hans framsteg och säger att allt är normalt utifrån omständigheterna. Men han är mycket trött och han behöver mycket vila.

Minns inget av vad som hände

Den 65-årige tränarlegendaren ligger kvar på intensivvårdsavdelningen.

– Han kommer inte ihåg något av det som hände. Men det är normalt enligt läkarna. Alla test så här långt tyder på att det är på rätt väg och att han inte behöver någon extra operation.

Claus Pichler var under många år, fram till maj i år, borgmästare i Ruhpolding. Numera är han pensionär.

– Vi har stort hopp om att han ska komma tillbaka till ett normalt liv. Med tanke hur han har frågat om Franska Öppna i tennis tyder det på att han är på väg tillbaka. Det är förstås till stor nytta nu att han tillbringat ett helt liv inom idrotten och har så god fysik. Läkarna menar att det kommer att hjälpa honom tillbaka till ett vanligt liv.

Wolfgang Pichler är en tennisälskare av stora mått. Han har själv spelat och också varit professionell tennistränare.

Det finns ingen plan för när han kan få komma hem. Efter intensivvården väntar troligen veckor med rehab på sjukhus.

– Det kan nog bli en chock för honom när han inser vad som hänt honom.

Bara frun får besöka

Sedan VM i Östersund 2019 är han anställd av SOK som talangutvecklare i projektet Olympisk Offensiv, med ansvar att förbereda unga vinterolympier för en satsning mot världstoppen.

Claus själv har inte fått träffa sin bror ännu. På grund av coronarestriktionerna får bara Wolfgangs fru besöka honom. Om ett par dagar hoppas Claus kunna prata med sin bror i telefon.

– Men ni kan vara säkra på att jag förmedlar allt stöd Wolfgang får från omvärlden. Vi är otroligt rörda över allt stöd från alla som hört av sig från Sverige med meddelanden, mejl och telefonsamtal. Jag hinner helt enkelt inte svara på allt. Men jag är säker på att de kommer att ge Wolfgang en boost, säger Claus Pichler.

Publisert:

LÄS VIDARE

Wolfgang Pichler vårdas på sjukhus

ÄMNEN I ARTIKELN

Wolfgang Pichler

Skidskytte