Sagnia bäst efter rysarkval i EM

Khaddi Sagnia är i längdfinal i inne-EM i polska Torun efter kvalets längsta hopp – 6,78.

Och nu är hon guldfavorit.

Men det blev ett rysarkval, där alla de tre stora favoriterna fick slita för att ta sig vidare.

Khaddi trampade över i första försöket. Ett hopp som var klart över kvalgränsen 6,70, men där hon var fem centimeter in på plastelinan. Och det är en gammal sanning att övertrampshopp alltid blir långa.

Det andra landade på 6,58 som redan det räckte till final. Men som för att markera inför finalen, drog hon till med tävlingens längsta hopp i det sista.

Kvalgränsen var stentuff och lika hårt satt som alla andra i inne-EM, då arrangörerna absolut inte vill ha fler än åtta deltagare i finalerna i teknikgrenarna.

Men kvalet blev en rysare, och framför allt för 18-åriga världsettan (6,91) Larissa Iapichino från Italien. Hon var långt ifrån final efter sina två första hopp, men i det sista landade hon på kvalgränsen 6,70 – men bara någon millimeter från övertramp.

Så nära var det att hon slagits ut.

Final på lördag

Även regerande världsmästaren från VM i Doha, tyskan Malaika Mihambo var illa ute. Hon nådde 6,58 som bäst i sista hoppet, men det räckte till final. Mihambo som har ett personligt utomhusrekord på hela 7,30 från finalen i Doha.

I finalen slipper Khaddi den regerande världsmästaren inomhus, då serbiskan Ivana Spanovic fick känning i en baksida på en av de sista träningspassen inför inne-EM. Därför tvingades hon stryka sig i sista stund.

Finalen startar lördag kväll kl 19.40.

Förbered er på en rysare.

Carl Bengtström imponerade när han vann sitt försöksheat på 400 meter och tog sig vidare till semifinal. Och hans segertid 46,56 var den näst bästa av alla.

Den 21-årige göteborgaren är en svensk outsider i en chansartad gren och statistisksexa i Europa med sitt färska personbästa på 46,35.

Och det började bra i polska Torun.

Jesper Hellström tog sig till final i tresteg efter en rysare.

Han var tvungen att hoppa längre än 16,24 i sitt tredje och sista försök för att ta den åttonde och sista finalplatsen.

Han landade på 16,28.

Och han kan betydligt bättre. Inte för att det räcker till medalj, men i finalen har han sex hopp på sig.

Kulstötaren Wictor Petersson var också illa ute i herrkvalet, då han låg nia inför sin tredje och sista stöt och var utanför final.

Men då tryckte han iväg kulan 20,60 och var vidare som kvalfyra.

Wictor som är Europafyra inomhus i vinter och ett svenskt medaljhopp. Lyckas han blir det Sveriges första mästerskapsmedalj i kula sedan diskusspecialisten Ricky Bruch tog EM-brons inomhus i Sofia 1971.

Det är 50 år sedan, så det är verkligen på tiden.

Även Lovisa Lindh tog sig vidare till semifinal på 800 meter, då hon var tvåa i sitt försöksheat. Hon verkar definitivt på väg tillbaka igen.

Lovisa som har det svenska rekordet på sträckan och tog EM-brons utomhus 2016.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN