”Tänker inte dela förstaplatsen”

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Sverige sparkade förbundskaptenen, missade EM och började om. 

Med ny coach och nya spelare ska mästerskapsdrömmen bli verklighet. 

– Jag tänker inte dela förstaplatsen med någon, vi går in för att vinna alla matcher med så mycket som möjligt, säger Amanda Zahui. 

Förra EM-kvalet blev en blågul mardröm. Förbundskapten Jurgita Kausaite fick sparken mitt under kvalet efter missnöje från spelarhåll och Sverige missade mästerskapet trots en jätteseger mot Finland i sista matchen. 

– Det var en helt annan säsong. Man tar inte med sig det. Nu är det ett nytt lag, mer erfarenhet, ny coach. Jag skulle säga att det är ett helt nytt lag mentalt, säger Amanda Zahui och fortsätter: 

– Alla är väldigt fokuserade. Vi hade en riktigt bra träning nu i Kroatien och det känns att vi går in massor självförtroende och energi. 

”Mycket positiv energi”

Spanjoren Francois Gomez tog över landslaget i februari och några nya spelare har kommit in. Bland annat är Kalis Loyd tillbaka från skada. 

– Det är väldigt mycket positiv energi och det är väldigt skönt faktiskt. Det är en ny inställning. Jag tror att vi alla är äldre och har spelat mer nu så vi kommer in och är hungriga och med mer erfarenhet, säger Zahui. 

”Vi vet vad som krävs”

Sverige möter Kroatien på bortaplan på lördag och sedan väntar Makedonien hemma på onsdag i Täljehallen. Kroatien är rankat åtta i Europa, medan Sverige hittas först på en 18:e plats. 

– Det här året tar vi oss till EM. Vi vet vad som krävs. Jag var inte med senast det året de gick till EM, men nu vet jag vad som krävs av mig för att leda laget och jag ska hjälpa till att ta oss till EM, säger Zahui och fortsätter: 

– Jag tänker inte dela förstaplatsen med någon. Vi går in för att vinna alla matcher med så mycket som möjligt. 

EM-kvalet avgörs i åtta fyralagsgrupper. Gruppettorna och de sex bästa tvåorna går till mästerskapet som avgörs 2019. 

Idrottarna som tjänar mest 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM