Tvingas bo på eget VM-hotell

Publicerad 2023-08-17

BUDAPEST. Narve Gilje Nordås, 24, tvingas bo på ett eget hotell under VM.

Orsaken? Hans tränare Gjert Ingebrigtsen får ingen ackreditering.

– Hela Norge vet varför, säger Nordås.

Friidrotts-VM i Budapest har inte ens börjat, men Gjert Ingebrigtsen har redan hamnat i fokus.

Precis som på EM i München i fjol är det hans ansträngda relation till sönerna Jakob, Filip och Henrik som ställer till problem och återigen stoppas han från att bo på Norges hotell.

Pappa Gjert är numera personlig tränare till en annan norsk medeldistanslöpare – Narve Gilje Nordås – och här på VM bor han och Narve på ett eget hotell.

Orsaken är att Gjert har nekats ackreditering.

– Jag kan bekräfta att så är fallet. Och det kommer väl inte som en bomb att Narve väljer att bo på ett annat hotell, säger han till TV2.

”Hela Norge vet”

Utan ackreditering släpps Gjert Ingebrigtsen inte in på träningsanläggningen eller tävlingsarenan. Varför det norska förbundet vägrat godkänna hans ackreditering är emellertid höljt i dunkel.

– Det är lite vagt. De säger att det är en ”totalutvärdering”, men jag tror alla vet den egentliga orsaken. Hela Norge vet, så varför inte bara säga det rakt ut?, frågar sig Nordås.

– Jag får köpa biljett som vanligt folk. Varför förbundet inte godkänt min ansökan får andra svara på. Men det är inga problem för mig. Det är Narve det handlar om. Fokus ligger på att hitta en lösning som fungerar bra för honom, säger Gjert.

Narve Gilje Nordås.

Friidrotts-VM 2023: Hela programmet – med tv-tider


Infekterat uppbrott

Uppbrottet mellan Gjert Ingebrigtsen och sönerna Jakob, Filip och Henrik skedde under vintern 2021. Jakob har berättat för New York Times att en orsak till att de gick skilda vägar grundade sig i pappans hetlevrade temperament. Sedan dess har det varit rejält infekterat inom familjen och även mellan Gjert och det norska förbundet.

Gjert Ingebrigtsen.

Vid 16-tiden på torsdagen träffade Jakob Ingebrigtsen norska och internationella medier på Norges VM-hotell.

Då bad han uttryckligen om att slippa frågor om sin pappa.

– Jag gillar mer att prata om mig själv. Jag är först och främst här för att springa.

Stör det här din uppladdning inför VM?

– Nej.