Jesper Tjäder mitt i lavinkaos: ”Sprang för livet”

Freestyleåkaren Jesper Tjäder laddade för världscuptävlingen i franska alperna.

Då gick en lavin – mitt framför ögonen på svensken.

– Folk sprang för livet, säger han till Sportbladet.

Det var inför slopestyleåkarnas sista träning innan världscuptävlingen i Tignes som det höll på att gå illa. Riktigt illa.

Jesper Tjäder, 28, var på väg upp till starten, när en lavin gick i anslutning till banan. Han fångade händelseförloppet på film, där man ser de kaosartade scenerna.

– Folk blev oroliga och började springa för livet. Det var kanske tio personer som var vid starten när det hände. Jag har aldrig sett något sånt så man fick en liten reality-check. Bergen är på riktigt och man måste ha respekt för det, säger Tjäder till Sportbladet.

Hade varnats

Men det hela kom inte som någon chock – de hade blivit förvarnade om risken.

– Vi hade redan sagt att vi skulle hålla oss borta från off-pisten eftersom det var en femma på lavinskalan. Så vi gick bara och väntade på att det skulle hända.

Jepser Tjäder tog brons vid OS i Peking förra året.
Jepser Tjäder tog brons vid OS i Peking förra året.

Hur påverkade det era förutsättningar?

– Det vällde in lite snö på banan, men det var mest snömoln som kom. Så där var nästan inget inne på banan och vi kunde fortsätta 20 minuter senare.

”Sjukpersonalen satt kvar”

Frédéric Bonnevie, chef för backen, bekräftar för tv-kanalen France 3 att ingen människa kom till skada. Även om det hela såg dramatiskt ut, var det vissa som tog händelsen med ro.

– Det var ännu sjukare än vad det ser ut på video. Men samtidigt var det nog många av de som sprang som tog det säkra före det osäkra. Jag har sett ett annat klipp där sjukpersonalen satt kvar, för de visste väl att det var lugnt.

Tävlingen?

Där tog sig svensken vidare till finalen, som körs på lördagsförmiddagen.

I januari vann Tjäder X-games i den nya grenen Knuckle Huck. 2022 tog han OS-brons i slopestyle.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN