Max Verstappen har pole position på Suzuka

Publicerad 2022-10-08

Max Verstappen var snabbast i kvalet till Japan GP.

Det ger honom goda möjligheter att säkra VM-titeln redan i morgon.

Max Verstappen, Red Bull, har chansen att ta sin andra VM-titel när F1 kör i Japan tidigt i morgon. Han var snabbast i kvalet till Japan GP före Ferraris Charles Leclerc, som var en hundradel bakom Verstappen, och trean Carlos Sainz, även han Ferrari.

– Det är alltid fantastiskt att kvala på den här banan, när vi har lite bränsle i bilen. Bilen verkligen till liv i den första sektorn. Jag är verkligen glad över pole position och också väldigt glad över att få vara rillbaka här, säger Max Verstappen efter kvalet.

Förutsättningarna inför Japan GP är enkla, vinner Verstappen deltävlingen på Suzuka och tar det snabbaste varvet samtidigt som Leclerc är tvåa så vinner han också VM-titeln. Max Verstappen måste ta åtta poäng mer än Charles Leclerc och sex poäng mer än Sergio Perez för att säkra titeln.

Max Verstappen slipper bestraffning

Verstappen var inblandad i en incident med Lando Norris under det avslutande kvalsegmentet. VM-ledaren körde extremt långsamt för att ta fart in på sitt snabba varv, samtidigt som McLarens Lando Norris kom i full fart bakom och tvingades ut från banan för att undvika en kollision. Domarna tittade på incidenten efter kvalet och bestämde sig för att varna Verstappen.

– Jag körde långsamt eftersom jag ville värma mina däck innan jag skulle ta fart ut på varvet, förklarar Verstappen efter kvalet.

– Samtidigt ville Lando köra om mig, då fick han vika undan lite. Men som tur var hände ingenting.

Domarna ansåg inte att Verstappen gjort något fel och han får behålla sin pole position i Japan GP startar klockan 07.00 på söndag.

F1-bloggen med de senaste transfernyheterna

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln