Porte i otäck krasch i Tour de France

Föll illa i bergsetappen: ”Skrapar upp hela ansiktet”

Kraschen är en av de värre som skådats på Tour de France.

I 72,5 kilometer i timmen kraschade Richie Porte i utförsåkningen och fick konkurrenten Dan Martin rakt över sig.

– Jag antar att organisatörerna fick som de ville, säger Martin.

Den australiske cyklisten Richie Porte visste på förhand att den nionde etappen av Tour de France skulle bli tuff.

32-åringen har under touren skrivit dagbok för The Sydney Morning Herald och uttryckte sig bland annat enligt följande inför dagens bergsetapp mellan Nantua och Chambéry i östra Frankrike:

Med alla stigningar som väntar i den nionde etappen in i Alperna så kommer någon att att ha en dålig dag. Jag hoppas bara att det inte blir jag”.

Men en dålig dag var precis vad han hade.

”Tävlingen är slut”

Under en kraftig utförskörning, i en hastighet på 72,5 kilometer i timmen, höll Porte på att köra rakt ner i en ravin och kraschade illa när han lyckades ta sig upp på vägen igen. Då fick han irländaren Dan Martin rakt över sig som även han föll illa.

– Oj, oj, oj, vilken dramatik! utbrast kommentatorn Roberto Vacchi i Eurosport och får medhåll av sin bisittare Anders Adamsson.

– Det är en fruktansvärd vurpa av Richie Porte och Dan Martin.

Dan Martin såg ut att klara sig förhållandevis bra. Porte däremot blev snabbt omhändertagen av sjukvårdare som satte på honom ett nackskydd och sedan fördes han till sjukhus.

I den totala ställningen var Porte på en femteplats inför dagens etapp, men nu verkar det vara slutkört.

”Nu fick de som de ville”

– Richie Porte skrapar upp hela ansiktet. Richie Porte är illa däran men tack och lov är läkarna på plats och tar hand om australiensaren! Tävlingen är slut för Richie Porte, slår Vacchi fast.

Ganska snabbt efter incidenten uttalade sig Dan Martin om hur han upplevde kraschen – och passade på att skicka en känga till arrangörerna på Tour de France.

– Richie tappade kontrollen vid ett hörn. Det var så halt, jag antar att organisatörerna fick som de ville. Det var väldigt halt under träden, säger han enligt BBC och tillägger:

– Jag hade väldigt mycket tur att jag kom undan så lindrigt som jag gjorde.

Etappen vanns av colombianen Rigoberto Uran efter en extremt tajt spurtuppgörelse med tvåan Warren Barguil från Frankrike.

Trea blev britten Chris Froome som därmed behåller den gula ledartröjan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.