”Sarah kan nå samma nivå som Björn Borg”

Foto: Christine Olsson/TT
SPORTBLADET

BUDAPEST. Annika Sörenstam, Carolina Klüft och Anja Pärson får ursäkta.

En 23-åring bräcker dem allihop, om du frågar hennes agent Christian Olsson.

– I mina ögon är Sarah Sjöström redan den största idrottskvinnan vi haft i historien, säger den förre trestegshopparen.

Strax efter klockan 17.30 i kväll simmar Sarah Sjöström final på 100 meter frisim. Hon kommer till loppet med en ny satsning på distansen, ett nysatt världsrekord (51,71) och en förhoppning att ta karriärens första långbane-VM i fristil.

Men redan innan startskottet ljuder är det på sin plats att lyfta frågan om vad 23-åringen åstadkommit hittills i karriären. I fjol vann hon tre OS-medaljer och efter VM-guldet på 100 meter fjäril blev hon den första i världen att vinna samma gren fyra gånger. Går det att mäta mot andra svenska idrottsprestationer?

Sörenstam är möjligen störst

Annika Sörenstam höjde nivån för hur golf kan spelas. I en banbrytande karriär vann hon tio majors, sjuttiotvå LPGA-titlar och blev den enda kvinnliga spelaren som gått en tävlingsrunda under 60 slag. Möjligen har Sverige aldrig haft en större idrottare på damsidan.

Eller ska Carolina Klüfts nio raka mästerskapsguld värderas högre? Agneta Anderssons tre OS-guld? Kalla, Magda, Annichen eller Pärson?

Alla har gjort fenomenala insatser, men de når inte upp till Sarah Sjöströms nivå enligt Christian Olsson. Som simmarens agent är han uppenbar part i målet, men som tidigare friidrottare är han också kompis med exempelvis Carolina Klüft. För Olsson kan ingen svensk idrottskvinna matcha Sjöströms tre OS-medaljer, fem VM-guld i långbana och sju världsrekord.

– Jag ser ingen som haft större förutsättningar. Om jag inte missar någon uppenbar är hon redan den största. Hon är unik som fortsätter framåt. 23 år och har redan betat av det största du kan klara av som idrottskvinna, säger Christian Olsson, som kom till VM-staden Budapest under fredagen.

”I samma anda som Björn Borg”

Så lägger hon av i dag är hon ändå störst?

– Ja. Kan någon nämna en större? Annika Sörenstam och Carolina Klüft är stora, men det känns ändå som att hon är ett strå vassare.

Hur väger du henne mot Björn Borg och Ingemar Stenmark. Kan hon på sikt bli större än dem?

– Jag ska inte krympa deras storhet, de är otroliga, men jag tror att det är svårt att slåss mot historiska legenderna för att vi utsätts för ett annat flöde av idrott. Hur stor Sarah än blir tror jag inte att de stoppar lektioner i skolan när hon simmar. Men hon kan i alla fall komma upp i nivån att hon räknas i samma anda som Björn Borg och Ingemar Stenmark.

ARTIKELN HANDLAR OM