Sverige vidare i VM-kvalet efter kross

Foto: TT
SPORTBLADET

UPPSALA. Vägen till VM är lång men Sverige har tagit sig förbi det första hindret. 

Efter att ha lekt hem segern mot Armenien med 93–70 går kvalet vidare.

– Oavsett vilken grupp vi hamnar i kommer det att bli tufft, säger Marcus Eriksson.

Sveriges basketherrar förlorade mot Armenien senast och var tvungna att vinna med 14 poäng för att vara klart för vidare VM-kval.

Och det var aldrig något snack. Sverige spelade aggressivt försvarsspel och gick ifrån till en ledning med 23-10 i den första perioden. 

I andra fortsatte det fina spelet. Hela det svenska laget levererade och ledningen växte till 56-32 i paus.

Tuffare motstånd väntar

Viktor Gaddefors, Thomas Massamba och Tobias Borg ledde laget poängmässigt och Sverige hade full kontroll på matchen inför sista. Det blev till slut seger med 93–70 efter att Sverige haft lekstuga.
– Vi visade att vi är det bästa laget i gruppen. Vi stängde matchen direkt, säger Viktor Gaddefors.

Segern innebär att Sverige nu går vidare till mellanrundan i VM-kvalet oavsett hur det går mot Slovakien på lördag. Där väntar tuffare motstånd i en ny fyralagsgrupp.

– Vi saknar några spelar i kvalet så vi får se vilka som är med i november, men jag gillar det här laget och tror på det. Sedan får man se vilken grupp vi hamnar i. Men först ska vi vinna på lördag, sedan firar vi.

Marcus Eriksson:
– Det är riktigt skönt. Det var det här vi ville när vi drog igång allt. De festa lagen är riktigt bra så det kommer att bli tufft oavsett vilken grupp vi hamnar i sedan.

De tre bästa lagen från varje grupp går sedan vidare till ett sista kval där 24 lag gör upp om 12 platser till VM i Kina 2019.

Vilken grupp Sverige hamnar i lottas 24 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM