Lyckad comeback i F1 för Robert Kubica

avAnna Andersson

Foto: Renault Sport Formula One Team
Lyckad comeback i F1 för Robert Kubica

Den svåra olyckan kunde ha kostat honom karriären.

Men efter sex år är Robert Kubica tillbaka i F1.

– Det är en fantastisk känsla, säger han.

1 av 4 | Foto: Renault Sport Formula One Team

Det är elva år sedan polacken Robert Kubia debuterade i F1. Han gjorde det på Hungaroring i Ungern. Under fyra säsonger körde han för BMW-Sauber och tog teamets första GP-seger, han bytte sedan till Renault 2010 och under sina totalt 76 F1-starter gjorde han sig känd för att vara snabb, effektiv och mycket orädd.

– När alla satt i samma bilar var han alltid den snabbaste, han slog den generationen som vinner lopp i dag, säger Fernando Alonso.

– Jag tycker att han är bäst av alla.

Men inför säsongen 2011 förändrades allt. Under försäsongen körde han ett rally i Italien, där tappade han kontrollen över bilen och körde in i ett räcke. Det borrade sig genom bilen, träffade honom väldigt illa och han skadade den högra sidan av kroppen mycket svårt. Ett år efter olyckan bröt han sitt skadade ben igen när han halkade på en isfläck och det var många som frågade sig om han över huvudtaget skulle kunna komma tillbaka till motorsporten.

Något år senare valde han att byta formelbil mot rally och under ett par säsonger körde han i WRC, men han gav aldrig upp drömmen om att komma tillbaka till F1 – och i dag lyckades han.

Robert Kubica imponerar i F1

Efter två lyckade tester med en äldre bil gav hans gamla team Renault honom möjligheten att köra årets bil under den andra testdagen i Ungern – och Kubica gjorde ingen besviken.

Det var en lyckad comeback i F1 för Robert Kubica. Han körde 142 varv, hade den fjärde bästa varvtiden och körde snabbare än vad han någonsin gjort på Hungaroring.

– Det har varit en otrolig resa fram till nu och jag har fått svara på många av mina egna frågor. Jag har lärt mig mycket om den nya tidens F1:a, som skiljer sig mycket mot de bilar jag kört tidigare, framförallt är de bredare, säger Robert Kubica.

– Jag kunde jobba igenom vårt program och jag tycker att vi gjorde bra framsteg.

Lyckad comeback i F1 för Robert Kubica

Han körde mer än två tävlingsdistanser under dagen och imponerade på teamet med tiden 1.18,572.

– Vi jobbade igenom ett mycket ambitiöst program och Robert gav oss mycket bra feedback, säger Renaults sportchef Alan Permane.

Vad som väntar för Robert Kubica framöver är inte bestämt än, men Renault har tidigare medgivit att man vill se om han är aktuell som förare till 2018.

– Det är för tidigt att säga vad nästa steg är, säger Robert Kubica som redan innan testet påpekade att hans mål är att köra F1 nästa säsong.

Snabbast under onsdagens test var Ferraris Sebastian Vettel,1.17,124, även under den första testdagen var Ferrari snabbast. För Sauber var det återigen en dag längst bak i fältet. I går debuterade Gustav Malja, i dag fick japanen Nobuharu Matsushita chansen och han hade den 13:e och långsammaste tiden.

På fredag går F1 in i sommaruppehållet, samtliga fabriker stängs ner under två veckor och de anställda får inte ens använda sin e-mail – allt kontrolleras av FIA.

Nästa deltävling avgörs i Belgien den sista helgen i augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1