Grattis simvärlden – det blev en rövgubbe och Kapten Muta

Foto: Zoltan Balogh / TT / NTB Scanpix
Husain Al Musallam och Julio César Maglione

BUDAPEST. Kampen om drottningkronan i långbane-VM står mellan Sarah Sjöström, Katie Ledecky och Katinka Hosszu.

Vem som blir simvärldens kung och kronprins är redan avgjort.

Grattis, det blev Rövgubben Julio och Kapten Muta.

Någon som har Sepp Blatters mobilnummer?

Efter sortin från fotbollen saknar kanske den gamle skojaren en sysselsättning på äldre dagar, så jag tänkte föreslå att han ger sig in i simningen.

Vad sa du, om det är problematiskt att han är 81 år? Nej då, det är ingen ålder för en hedersman. Om hans lättvindiga förhållningssätt till mutor stör? Sluta. Oss emellan, vem har inte suttit kvar sist på kontoret och plockat med sig ett par miljoner kronor hem någon gång?

Seg omröstning inne på hotellet

I morgon invigs långbane-VM i simning i Budapest. Jag har hyrt en lägenhet strax intill det purfärska simpalatset Danube Arena där 13 000 åskådare kommer följa drottningarna Ledeckys, Sjöströms och Hosszus giriga uppdelning av gulden.

Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN
Sarah Sjöström

Tidigare i dag promenerade jag hukad i regnet, förbi bassängerna och nerför Donaus strand, till en femstjärnig stenkoloss omringad av vakter med automatvapen. Innanför hotellet väggar utspelade sig något lika dramatiskt men oändligt mycket segare än damernas hundra fritt. Representanter för 200 av Finas medlemsländer var samlade för att i timslånga och demokratiföraktande processer rösta fram sina högsta ledare de kommande fyra åren.

Tre tunga kontroverser

Jag släpptes inte in utan stolpade hemåt och hann precis till mitt krypin när resultaten kom. Och grattis simvärlden, till förste vice ordförande blev Husain Al Musallam från Kuwait omvald!

Inte konstigt kanske då ex-piloten som kallas Kaptenen var den enda kandidaten, men det anmärkningsvärda är att han var valbar trots sin inblandning i tre parallella kontroverser: inte nog med att han ska ha mutat en fotbollsledare i Guam, på nysläppta bandupptagningar hörs hur han försöker försnilla tiotals sponsormiljoner från idrotten till egen ficka. Och Husains kuwaitiska förbund (vars simmare är avstängda från tävlan för att regeringen har stiftat otillåtna lagar) ville stryka hans kandidatur – och utan land kan du inte bli vald – men allt dribblades bort med byråkratiskt taskspel.

– Vi på förbundet protesterar, sa Kuwait.

– Vi räknar vi inte er som ett förbund och därför saknar ni rätt att protestera, svarade Fina.

Ändrade stadgarna för att bli kvar

Vi går vidare. För ännu större grattis simvärlden, till ordförande valdes Julio César Maglione för fyra nya år! Uruguayanen var en rynkig senior redan när han valdes till Finas ordförande 2009 och bedyrade då att han skulle hoppa av efter mandatperioden. Men ni vet att makt är som chokladgodiset Polly, har du smakat lite går det inte att sluta gluffa, så 2013 ändrade 77-åringen sitt beslut och fortsatte.

2017 fyller han 82 år och borde rimligen ha fallit för Finas 80-årsgräns för ordförandeposten, den regel han själv hade röstat för ett par år tidigare, men inte då. Genom en kupp värdig George Roy Hill skrev Julio om hela internationella simförbundets stadgar och fick med sig nog med röster för att få fortsätta nöta ordförandeklubba.

Julio och Husain. I fyra år till sitter en rövgubbe på en myglares axlar och styr världens simning, vattenpolo, konstim och simhopp. Den slutliga finessen är att om Maglione blir sjuk eller av andra anledningar inte klarar av sitt ämbete blir han ersatt.

Av vem?

Det har du redan gissat: av en ovanligt rik tidigare pilot.

Jag pratade just med Svenska simförbundets ordförande Ulla Gustavsson. Hon var med på mötet och använde sin enda röst i ett tröstlöst försök att hindra utgången.

– Det är inte en sund demokratisk process. Han ändrar stadgarna för att själv kunna sitta kvar och jag förstår inte hur de andra tänker. Det känns som att personliga agendor ligger bakom resultatet, säger Gustavsson.

Hur ser du på att Husain Al Musallam kan bli ordförande?

– Det är beklämmande. Väldigt tufft. Vi ska känna oro för om det är en plan. Alla säger att Julio är vid god vigör, men han kan redan i morgon säga att han inte orkar eller blir sjuk, och då tar Husain över. Vi får acceptera. Men vi är bekymrade.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

avKristoffer Bergström

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning

Kuwait