Haag om sin kroppsliga resa: ”Har lätt att bygga muskler”

Foto: PETER WIXTRÖM
SPORTBLADET

TORSBY. Det har varit en kroppslig berg-och-dalbana från OS-succén 2010 till nu.

Men när Anna Haag äntligen landat sin fysik är det i en urstark kropp.

Styrketräningen är nödvändig för att hantera en knepig ryggskada.

– Jag har lätt att bygga muskler. Det är fördel jag har och den ska jag använda mig av, säger skidstjärnan.

BILDEXTRA: Hemma hos Anna Haag & Emil Jönsson – så bor stjärnorna i sitt drömhus

För tre veckor sedan genomförde de svenska damerna ett stenhårt pass för överkroppen i de norska fjällen.

De stakade rullskidor uppför i två timmar, passerade 1000 höjdmeter. I upplägget fanns återkommande inslag av stakning med en arm.

Det var ingen tävling. Men Anna Haag var först.

– Stakning uppför passar mig. Jag gick aldrig på rött, sa hon.

Stark har hon alltid varit, men kanske inte så grundstark som nu.

– Jag är definitivt starkare i dag än jag varit förut. Min bror (Björn) hjälper mig med styrketräningen. Sedan vi började mer strukturerat i vintras har jag varit väldigt noga med att göra varje övning med bra kontroll för att inte rycka sönder något. Tidigare kunde jag gå in på gymmet och bara köra max. Nu gör jag allt perfekt, jag börjar med gummiband för att få kontroll, säger Anna Haag.

”Det är trist alltså...”

Styrketräningen är en del av Anna Haags vardag. Den har funnits med tidigare, men ändrat karaktär över åren på grund av skador. Nu är den nödvändig för att hålla den slitna disken i ryggen i skick.

– Så länge jag gör mina övningar på morgonen ska det inte bli ett diskbråck... Jag märker att min rygg och de problem jag har haft mår bra när jag är noga med att köra styrka. En del i min rehab är den rena styrketräningen. Men jag står inte direkt och gör bicepscurl.., säger Anna Haag.

Hon är 31 år. Mätningarna vid maxtesterna har lärt henne att konditionen inte går att öka i någon utsträckning. Men en förbättrad funktionell muskelstyrka kan ha effekt på skidåkningen.

– När man är över 30 händer det inget med ens värden, det är trist alltså. Jag har samma värden sedan way back... Där kommer styrkebiten in, man får bygga på andra värden. Man ska se vad ens styrkor är och min styrka är att vara stark. Sen finns det alltid en gräns, du ska kunna syresätta dina muskler. Fast på det sättet som jag tränar nu är det inget jag är orolig för, säger hon.

Foto: PONTUS ORRE

Har tagit rätt spår

Den nya inriktningen påbörjades förra sommaren. Resultaten i vinterns världscup och stafett-medalj plus femteplatsen på 10 km klassisk stil i VM visade att hon tagit rätt spår.

Vinterns OS är målet. Det var på OS 2010 som Anna Haag slog igenom med dubbla silver.

När vi träffas på landslagets läger i Torsby tittar Anna Haag i backspegeln.

Det har varit en lång tur.

– Det har varit en resa att landa i sig själv. Jag är tillbaka där jag var förr, men i en kropp som är tio år äldre med allt vad det innebär. Viktmässigt har jag nog legat på samma hela tiden. Sen omformar man sig, får mer muskler. Kroppen blir också tyngre med åren. Det är väldigt farligt att stirra sig blind på en vikt. Och fokusera på det. Något jag har fått lära mig är att kroppens strukturer blir tyngre med åren, säger Anna Haag.

Året som sticker ut mest bakåt i tiden är nog 2011. Då var Anna Haag tärd av hård träning på hög höjd.

– Det är en fysisk resa som också varit mental. Jag kan se tillbaka på bilder under perioden där jag ser att jag var ganska svullen i ansiktet. Jag ser att jag inte mådde så bra då. Men att sitta här nu och känna att det finns ingen annanstans jag skulle vilja vara är skönt, säger Anna Haag och spricker upp i ett soligt leende.

– Det är häftigt att känna det under sin karriär, säger hon.

Foto: PETRA THORÉN

”Ville bryta arm med mig”

Anna Haag visade nyligen upp sin nystarka kropp på Instagram i gymmet hemma i huset utanför Östersund.

Har du fått några reaktioner på muskelbilden?

– Vi var på bröllop i helgen och en man ville bryta arm med mig. Jag vet inte om det hade med bilden att göra..., säger Anna Haag med ett skratt.

Vann du?

– Nä, sånt är jag inte bra på.

ARTIKELN HANDLAR OM